Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális	Szakiskolája, Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona

Speciális szakiskola

Választható szakmák

Fazekas

A tanulók megismerkednek a fazekasműhely felszereléseivel, berendezéseivel, gépeivel, azok működésével és használatával.
Különböző agyag kerámia tárgyakat készítenek korongozógéppel és kézi eljárással egyaránt.
Megtanulják az elkészült vázákat, bögréket, tálakat díszíteni engóbokkal, csiszolással, rovátkolással, karcolással, áttöréssel.

Kosárfonó

A tanulók megismerkednek a szálasanyagokkal (gyékény, szalma, csuhéj, sás), a termelés folyamatával, az anyagok betegségeivel, a beszerzési lehetőségekkel és a műveletek elvégzéséhez szükséges szerszámokkal, eszközökkel.
Az iskola felszerelt műhelyében végzett kosárfonás gyakorlat során megtanulják a kerek, ovális, szögletes, füles, fedeles kosarak és egyéb fonott tárgyak készítését.

Számítógépkezelő

A képzés során a tanulók megismerkednek a speciális segédeszközökkel (beszédszintetizátor, nagyító programok, Windows olvasó, Braille-display), mely segítségével szöveget szerkesztenek, adatbázist kezelnek, táblázatot készítenek.
Ma már a számítógép segítségével a látássérültek számára is hozzáférhetők a síkírásos információk scannerrel és a Recognita-program segítségével.

Szőnyegszövő

A képzés során a gyakorlati ismeretek mellett a szakmához kapcsolódó elméleti oktatásban részesítjük a tanulókat (anyagismeret, esztétika-néprajz, formák, szakmai elmélet).
A gyakorlati képzés során képessé tesszük őket önálló munkadarabok előállítására (tarisznya, díszpárna, szőnyeg, ágyterítő).
Megismerik a díszítő technikákat és azokat alkalmazni is tudják (fogazás, szedettes, bogyós technikák).
A látásmaradvánnyal rendelkező tanulók, az erdélyi festékes technikával is megismerkednek.

Virágkötő

A diákok megismerkednek a virágkereskedelmi forgalomban leggyakrabban előforduló dísznövényekkel, vágott virágokkal, díszfákkal, cserepes virágzó növényekkel és levéldísznövényekkel.
Megtanulják a legfontosabb ajándék és alkalmi csokortípusokat, valamint a csokrok, tálak, koszorúk elkészítését és csomagolását.
Ismereteket szereznek a virágok gondozásáról, tartósításáról és a kártevők elleni védekezésről.

design: toteam   XHTML   paramedia