Siketvak tagozat

Az Intézmény területén belül, de külön épületben található a Siketvak Tagozat, iskolánk legfiatalabb és legkisebb tagozata.
A tagozaton tanuló gyermekek hallás- és látássérülése olyan mértékű, hogy esetükben adaptáció nélkül, a hallássérültek, vagy a látássérültek oktatási módszerei nem használhatóak.

Oktatás-nevelés

Speciális siketvakok számára fejlesztett oktatási módszerek szükségesek tanításukhoz, melyet a siketvak tanulók számára készített helyi tantervben összegeztünk.
A tanulók kettős sérülése mellett, szinte mindenki esetében további sérülések is előfordulnak, ami még inkább kihangsúlyozza egyéni szükségleteiket. Emiatt munkánkat egyéni fejlesztési tervvel szervezzük meg.

Elsődleges célunk a ránk bízott tanulók egyéni fejlesztési terv alapján történő, szakmailag magas színvonalú fejlesztése.
Célunk, hogy tanulóink tudása segítséget nyújtson számukra az őket körülvevő világ megismerésében, hogy jól és biztonságban érezzék magukat környezetükben.
Önállóságuk fejlesztését is kiemelt célként fogalmaztuk meg, mely nagymértékben segítheti elfogadásukat és társadalmi beilleszkedésüket.

Szakmai kapcsolatainkat minél szélesebb körben igyekszünk kialakítani az iskolán belül, belföldön, és külföldön is.
Fontosnak tartjuk, hogy minden dolgozónk jól érezze magát a tagozaton, egyéni szakmai fejlődése egyéniségének, érdeklődésének megfelelően fejlődhessen. Ennek érdekében szakmai találkozókon, továbbképzéseken, konferenciákon veszünk részt rendszeresen.
A szülőket lehetőségeinkhez képest maximálisan igyekszünk segíteni, hogy siketvak gyermekükkel nehézségeik csökkenjenek.
Hétvégi kirándulásokat szervezünk tanulóink számára, amikor a tagozaton maradhatnak hétvégére külön programokra. Nyáron, az egyhetes táboron kívül két hétre nyári ügyeleti időszakot szervezünk.