Sanghaji Fogyatékkal Élő Előadók Művészeti Együttese

Sanghaji Fogyatékkal Élő Előadók Művészeti Együttese, 2019 november 26., szórólap kép

2019 november 26-án iskolánk vendégül látta a Sanghaji Fogyatékkal Élő Előadók Művészeti Együttesét, amellyel közös műsort adtak diákjaink a Nádor teremben.
A fellépők között csodálatos hangú énekesek, zongoristák, erhun, egy kínai hegedűn játszó művész és kecses táncosok voltak. Iskolánkat furulya és zongora szólók, valamint duettek képviselték.
A műsor nagyon tetszett a hallgatóságnak, több számot is vastapssal jutalmaztunk.

Sanghaji Fogyatékkal Élő Előadók Művészeti Együttese, 2019 november 26., csoportkép

Alább megtekinthetjük az előadáson készült képeket és videót, valamint a műsor plakátját és programját.

Kiegészítés: Az erhu, magyarul kínai hegedű, egy jellegzetes hangú, középkori eredetű távol-keleti kéthúros vonós hangszer.
Az erhu mai formájában a 18. század óta létezik, feltételezések szerint a 10. században Kínába került, pengetős hszi-csinből származik.
A nyárslantok közé tartozik, tehát egy hosszú rúdból áll, ami egy rezonátortesten halad keresztül. A húrok a rúd alsó végétől futnak a lábon megtörve a rúd felső végén lévő kulcsokig. A rezonátortest egy kifeszített kígyóbőrrel dobszerűen bevont hat- vagy nyolcszögletű fadoboz, a hátán nyitott. A hangszer hangolófejét denevér- vagy sárkányfej formájúra faragják ki, a kulcsok hátsó állásúak. A húrok eredetileg selyemfonatból, újabban acélból készülnek.
Ülve játszanak rajta, a hangszer függőleges helyzetben a játékos bal combján nyugszik. A hangszernek nincs fogólapja, tehát a hangmagasságokat a bal kéz ujjainak a húrokhoz történő szorításával lehet módosítani. A jobb kéz tartja a vonót, a hangszertető síkjára közel merőleges helyzetben, a nyak és a test találkozási pontjánál.
A hegedűtől eltérően itt a hangszertestben nincsen lélek, ezért az erhu vonóval csak akkor szólal meg, ha a vonó a tető síkjára közel merőleges irányban mozogva gerjeszti a húrokat. Ezt a hangszer formája alapvetően lehetővé teszi, viszont ekkor az egyik húrról a másikra történő átmenetkor a vonót (vagy a hangszert) 180 fokban kellene megfordítani, ami nehézkessé tenné a folyamatos játékot. Ennek elkerülése céljából a vonó szőre a két húr között van átfűzve, így a vonó finom áthelyezésével, nyomásirányának megváltoztatásával oldható meg a két húr között az átmenet. (Forrás: Wikipedia)

Sanghaji Fogyatékkal Élő Előadók Művészeti Együttese, 2019 november 26., műsor 1. oldal
Sanghaji Fogyatékkal Élő Előadók Művészeti Együttese, 2019 november 26., műsor 2. oldal
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.