Szakiskola

Nagy múltra visszatekintő iskolánk az egyetlen állami fenntartású intézmény, melyben látássérült fiatalok szakképzése folyik. Intézményünk országos beiskolázású: vak, aliglátó és gyengénlátó tanulókat egyaránt felveszünk. Mozgásszervi, érzékszervi, értelmi fogyatékos, beszédfogyatékos, halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral küzdők számára is elérhetők szakmai képzéseink, függetlenül attól, hogy az általános iskolát speciális iskolában vagy integrált oktatás keretein belül fejezték be.

1987-ben Szilágyi Veronika kezdeményezésére indult el a szakiskolai oktatás, kezdetben a tanulásban akadályozottak tagozatával. 1992-ben értelmileg akadályozott, 1995-ben pedig ép értelmű látássérült fiatalok számára is elérhetővé vált a szakiskolai képzés.

Mindhárom tagozaton iskolarendszerű képzés folyik, a fiatalok általános ismereteket tanulnak, a gyakorlati foglalkozások keretein belül a szakmai vizsgára és a munkára felkészítés történik.

A tanulók a 9. előkészítő osztályban emelt óraszámban közismereti tárgyakat sajátítanak el, a szakmai előkészítő foglalkozásokon pedig megismerkednek a választható szakmák elméletével és gyakorlatával.

A szakképző évfolyamokon (9-12. osztály) a tanulók a közismereti tárgyakat és a szakmai elméleti és gyakorlati tárgyakat sajátítják el. A szakmai tárgyak oktatása a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság programmoduljai alapján történik. Emellett a tanulók különböző habilitációs-rehabilitációs foglalkozásokon (tájékozódás-közlekedés, látásnevelés, önkiszolgálás) is részt vehetnek.

A szakiskolánkban elsajátítható szakmákat a felvételi tájékoztatónkat ismertető bejegyzésünkben találja, vagy a részletes ismertetőnket letöltheti Word, ODT és PDF formátumban.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.