IKT információk

Utoljára frissítve: 2020 május 13.

Az alábbiakban tájékoztatjuk Tanulóinkat és a Szülőket iskolánk informatikai tárgyú oktatásával kapcsolatos tudnivalókról.

Iskolánk tanmenetében, az órarendben megtalálhatók a különféle témájú infokommunikációs ismeretek oktatására szánt tananyagok és tanórák.
Az oktatásra használt hardverek és szoftverek tantermeinkben rendelkezésre állnak, ugyanakkor fontos megjegyeznünk és összefoglalnunk azokat az ismereteket, amelyek birtokában Tanulóink és Szüleik eredményesen sajátíthatják el, illetve sajátíttathatják el gyermekeikkel az átadott ismereteket.

Kérjük tehát Tanulóinkat és Szüleiket, hogy figyelmesen olvassák át a leírtakat, különösen a jelenlegi veszélyhelyzetre tekintettel!

1. Tantermi eszközök

Tekintsük át először azokat az eszközöket, amelyeket Iskolánk bocsát tanulóink részére, amelyekkel a tanítás zajlik, illetve amelyek a tanmenet részét képezik!

1.1. A rendelkezésre álló hardverek

Iskolánk számítógépes tantermeiben a következő hardverek állnak rendelkezésre.

 • Minden Tanuló saját számítógép, munkaállomás előtt dolgozhat.
 • A tantermekben IBM PC kompatibilis, x86 architektúrájú asztali (nem mobil) számítógépeket használunk.
 • Minden számítógéphez tartozik LCD monitor, billentyűzet és egér.
 • A számítógépek helyi hálózatba kötöttek (LAN), illetve rendelkezésre áll WiFi és internet kapcsolat a világháló (www) eléréséhez.
 • A vezetékes és WiFi kapcsolatot Tanulóink saját mobileszközeikhez is használhatják.
 • A tantermekben hálózatba kötött monokróm, kétoldalas lézernyomtatók találhatók.
 • A számítógépekhez lapolvasó (szkenner) kapcsolódik.

1.2. A rendelkezésre álló szoftverek

A felsorolt hardvereken az alábbi szoftvereket találjuk, illetve oktatjuk használatukat:

 • A Microsoft Windows 10 operációs rendszer 64bites, magyar nyelvű változata és előre telepített alkalmazásai (pl. Fájlkezelő, Gépház, Jegyzettömb, Számológép, Windows Fax & Scan, Wordpad).
 • A Microsoft Office 2013/2016 irodai alkalmazáscsomag 64bites, magyar nyelvű változata (Access, Excel, PowerPoint, Word).
 • A következő internet böngészők: Google Chrome, Microsoft Edge, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox.
 • Adobe Acrobat Reader PDF olvasó.
 • A Google és a Microsoft webes irodai alkalmazásai.
 • A Google és a Microsoft alkalmazáskörnyezete (levelezés, közösség, csetelés stb.).
 • Csetelésre alkalmas programok: Facebook Messenger, Microsoft Skype.
 • Elektronikus levelezésre használható alkalmazások: gmail.com, outlook.com.
 • Közösségi alkalmazások: Facebook, YouTube.
 • VLC Media Player médialejátszó.
 • WinRAR tömörítő.

1.3. A képernyőolvasó szoftverek

Iskolánk profiljából következően számos látássérült Tanulónk van, akik számára a számítógépek használatát a következő szoftverekkel biztosítjuk:

 • Freedom Scientific képernyőolvasó alkalmazáscsomag (Fusion, Jaws, ZoomText).
 • A Microsoft Windows 10 operációs rendszer beépített Narrátora és Nagyító alkalmazása.
 • Az ingyenes NVDA (NonVisual Desktop Access).

A képernyőolvasó alkalmazásokról, beszerzésükről és letöltésükről információkhoz a Diákok / Jaws, NVDA letöltések menüpontban juthat.

1.4. A közösségi kapcsolattartásra használt eszközök

A Tanár-Diák-Szülő elektronikus kapcsolat nem szűnik meg a tanítás végeztével. Tanulóinktól, Szüleiktől elvárjuk, hogy a házi feladatok, a rendkívüli helyzetek, az egyéb tanítással kapcsolatos információcsere során az alábbi alkalmazások egyikét vagy többjét képesek legyenek alkalmazni.

 • A Tanuló rendelkezzen egy elektronikus levélcímmel, esetleg egyéb elektronikus elérhetőséggel (csevegő alkalmazás, mobiltelefon).
 • Képes legyen alkalmazni az e-KRÉTA alkalmazást (lásd az e-KRÉTA menüpontot!).
 • Mind az oktatás, mind az otthoni tanulás, mind az elektronikus fájlcsere eszközeként használjuk a következő felhőtárhelyeket: Backup & Sync from Google (Google Drive) és Microsoft OneDrive.

1.5. A Tanulók saját eszközei

Tanulóink előzetes egyeztetést követően saját IKT eszközeiket is használhatják a tanórákon. Egyben legyünk tekintettel arra, hogy Tanáraink fenntartják a jogot, hogy – elsősorban a vizsgakövetelményekre és a vizsgákra tekintettel – a Tanuló saját eszköze helyett a tantermi eszköz használatát részesítsék előnyben az órák megtartása során. Ugyanakkor vannak olyan eszközök, amelyekkel Tanulóinknak – saját egészségük vagy az eredményes tanulás érdekében – rendelkezniük kell. Ez utóbbi eszközök többnyire magas amortizációval rendelkeznek, vagyis hamar tönkremennek, elveszhetnek, így célszerű a Tanulóknak birtokolniuk azokat.

Fontos szabály, hogy TILOS saját hálózati IKT eszközt (switchet, routert) beüzemelni az iskolai hálózat védelme érdekében!

 • Saját laptop. Fontos, hogy annak konfigurációja egyezzen meg az iskolai gépeken található komponensekkel, valamint megfelelő teljesítménnyel és üzembiztonsággal rendelkezzen az eredményes tanulás érdekében. Informatikus tanárainktól segítség, tanács kérhető.
 • Nagyon fontos, hogy teljes értékű víruskereső/tűzfal alkalmazás legyen a számítógépen iskolai hálózatunk védelme érdekében! Az ingyenes és/vagy az operációs rendszerbe beépített víruskergetők nem elegendőek! A fizetős alkalmazások előnye, hogy nem csak a vírusok ellen védenek, hanem képesek elhárítani, vagy legalább detektálni a hálózati támadásokat, a fertőzött elektronikus levélcsatolmányokat, a spameket, a zsaroló vírusokat, a közösségi/üzenetközvetítő oldalak támadásait, a fertőzött külső adattárolókat, a károkozó böngésző oldalakat és bővítményeket, valamint képesek védett környezetet biztosítani a netbankoláshoz.
 • A látássérült Tanulók számára előírjuk saját fejhallgató, füles használatát, de minden Tanulónak javasoljuk beszerzését. Elsősorban USB csatlakozójú eszközök használatát kérjük a számítógépek audio-jack aljzatainak kímélése érdekében.
 • Egyes tanórákon, illetve fájlcseréhez szükség van USB háttértárra, amely lehet pendrive/USB stick vagy külső lemez/SSD. Az előbbit javasoljuk, kapacitáskorlát nincs, ezt a napi használat dönti el.
 • A saját mobiltelefon/tablet a tanórákon csak abban az esetben használható, ha annak használata a tanóra részét képezi, egyéb esetekben engedélyhez kötött. Egyben kérjük a mobiltelefonok elnémítását a tanórákon!
 • Ugyanez a szabály érvényes a viselhető okoseszközökre is.

2. A Tanulók otthoni eszközei

Az eredményes IKT tanulás feltétele, hogy az előző fejezetben felsoroltak egy részével a Tanuló otthonában, az Iskolától távol is rendelkezzen, illetve azok üzembiztosan, a tanév során a Tanuló számára állandóan rendelkezésre állva üzemeltetve legyenek. Az alábbiakban ezeket a hardver és szoftver eszközöket soroltuk fel.

 • IBM PC kompatibilis számítógép.
 • Microsoft Windows 10 operációs rendszer.
 • Microsoft Office 2016 vagy 2019 vagy Microsoft 365 irodai alkalmazáscsomag.
 • Az iskolai gépeken található, fentebb felsorolt szoftverek.
 • Szükség esetén képernyőolvasó alkalmazás.
 • Fejhallgató.
 • Internet kapcsolat.

Az otthoni eszközpark kialakításához, a számítógépek vásárlásához, beüzemeléséhez, karbantartásához tanácsot, segítséget kérhetnek informatikus tanárainktól. Egyben felhívjuk mindenki figyelmét, hogy egyikünk sem hardver és szoftver szakember, így felelősséget nem tudunk vállalni az esetleges károkért.

Mivel tisztában vagyunk az otthoni IKT környezet kialakításának nehézségeivel, költségeivel, felhívjuk Tanulóink és Szüleik figyelmét számos alább említett lehetőségre, amelyekkel élve mindez jelentősen megkönnyíthető számukra.

3. A Tisztaszoftver Program

A Tisztaszoftver Program célja, hogy a közoktatásban részt vevők számára ingyenesen biztosítsa a hazánkban leginkább elterjedt fizetős operációs rendszer és irodai alkalmazáscsomag ingyenes elérhetőségét.

A program részesei a pedagógusok, az OM azonosítóval rendelkező oktatási intézmények, azok rendszergazdái, valamint a tanulók. Az egyes csoportok más-más verziókkal és liszensz konstrukciókkal élhetnek, amint arról az alábbi oldalak is tájékoztatják olvasóikat.

Javasoljuk, hogy az otthoni számítógépekre vagy előtelepítve vagy az interneten kedvezményesen szerezzük be a Windows 10 operációs rendszert.

4. Az Ország Licenc

“Az Ország Licenc program keretében kizárólag Magyarország területén élő/működő, személyi igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasási nehézséggel küzdő magánszemélyek, valamint az adószámmal vagy OM azonosítóval rendelkező jogi személyek érintett munkatársaik, ill. tanulóik részére igényelhetnek hitelesítő kódokat a programban elérhetővé tett szoftverekhez (Freedom Scientific Fusion, Jaws és ZoomText). 2018 októberétől Európában egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftvereket.”

A részletekről, az igénylés menetéről és egyéb információkról a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalunkon tájékozódhatnak.

Látássérült tanulóink otthoni számítógépeikre ingyenesen megigényelhetik az aktiváláshoz szükséges kódot, amely a jelenlegi szabály szerint egy évre szól, de évente megújítható a Fusion/Jaws/ZoomText megfelelő menüpontjának használatával. A szoftverek legfrissebb változatai letölthetők a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalról.

Kérjük Tanulóinkat, hogy – összhangban Iskolánk gyakorlatával -, mindig tartsák naprakészen a képernyőolvasó szoftvereket, engedélyezve számítógépükön a frissítést.

A frissítésekről, változásokról Hírfolyamunkon rendszeresen tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.

5. Egyéb lehetőségek

Az alábbiakban felsoroltunk több olyan lehetőséget, amelyekkel Tanulóink és Szüleik élhetnek a tanuláshoz szükséges hardverek és szoftverek beszerzése érdekében.

A lista készítése folyamatban…

6. Protokoll a rendkívüli helyzetekre

A jelenlegi veszélyhelyzetben távoktatásra tért át iskolánk is, így Tanulóinknak otthonukban kell helytállniuk. Nagyon fontos, hogy a tanév érvényességének megőrzése érdekében mindenki fegyelmezetten hajtsa végre iskolánk távoktatással kapcsolatos kéréseit, előírásait, elvégezve a kért feladatokat, gyakorlatokat, házi feladatokat.

A kapcsolattartásra kijelölt módszereket (Facebook csoportok, elektronikus levelezés, csetelés, e-KRÉTA) pedig a fenti hardver és szoftvereszközök birtokában mindenkinek alkalmaznia kell.

7. Távoktató rendszerek

Az alábbiakban megnevezünk két olyan oktatási környezetet, amelyek világcégek termékei, honosítottak, tehát magyar nyelvi környezetben is kitűnően használhatók. Iskolánk jelenleg még egyiket sem alkalmazza, tehát információkkal ezekkel kapcsolatban nem tudunk szolgálni.