Jaws, NVDA letöltések

 Utoljára módosítva: 2021 július 29.

Iskolánk látássérült diákjai számára a számítógépeken a Windows 10 beépített Narrátorán kívül rendelkezésre áll a Freedom Scientific cég Jaws for Windows képernyőolvasó alkalmazáscsomagja, valamint a közösségi fejlesztés révén készülő ingyenes NVDA (NonVisual Desktop Access).

Mindkét alkalmazás honosított, tehát felhasználói felületük magyar nyelvű, így a képernyőolvasás is magyar nyelven történik. A Jaws for Windows honosítását, magyarországi terjesztését az Informatika a Látássérültekért Alapítvány végzi.

Bár látássérült honfitársaink számára a Jaws for Windows és kiegészítő alkalmazásaik voltak a leginkább használhatók, sokáig hátráltatta beszerzésüket és legális használatukat magas áruk, valamint a Windows operációs rendszerekből hiányzó magyar nyelvű Narrátor. Többek között ezért is fejlesztették ki az NVDA alkalmazást, amely sokaknak ma is megoldás kis erőforrás igénye és egyszerű használhatósága miatt.

Ahogy arról 2018 nyarán mi is beszámoltunk, a Jaws for Windows programcsomag ingyenessé válása sokat segített ezeken a problémákon. Jelenleg az Ország licenc keretében minden látássérült és oktatási intézmény jogosult éves vagy egyetemes licenc kódot igényelni a következő oldalon: http://akadalymentes.magyarorszag.hu/#

Jaws for Windows termékcsomag

Jaws for Windows Ország Licenc

NVDA

A Jaws for Windows licenc meghosszabbítása

Ha a már korábban telepített Jaws for Windows ország licencét meg kívánjuk hosszabbítani, akkor tegyük a következőket:

 1. Győződjünk meg arról, hogy a Jaws alkalmazás el lett indítva: vagy a Tálcán vagy a Tálca értesítési területén látható a program gombja vagy ikonja! Gondoskodjunk arról is, hogy internet kapcsolatunk aktív legyen!
 2. A Jaws menüjének megjelenítéséhez üssük le az Insert+J billentyűparancsot!
 3. Az aktiválás meghosszabbításához válasszuk ki a Súgó / Licenc / Aktiválás frissítése parancsot, vagy sorban üssük le az S, az L, végül az F billentyűket (Insert+J, S, L, F)! A kiválasztandó menüparancsot látjuk az 1. ábrán.
 4. A képernyőn megjelenő Aktiválás párbeszédpanelban (2. ábra) válasszuk ki az Aktiválás indítása gombot (Alt+A)!
 5. A Windows beállításaitól függően megjelenik a Felhasználói fiókok felügyelete ablak (3. ábra), amely vagy egy Igen gombot kínál fel, vagy bekér egy rendszergazda fiókhoz tartozó jelszót a továbbhaladáshoz. Válasszuk az Igen gombot, vagy adjunk meg egy jelszót!
 6. Elindul a Freedom Scientific termék aktiváció varázsló, amelynek első ablaka (4. ábra) az aktiválás módjának kiválasztásában segít. Ha van aktív internet kapcsolatunk, akkor az Internet (AJÁNLOTT) opció van kijelölve, amit hagyjunk jóvá a Tovább (Alt+T) gomb kiválasztásával!
 7. A következő ablakban (5. ábra) a korábban beállított, és most meghosszabbítani kívánt licenc kód részletét tekinthetjük meg, amit szintén a Tovább gomb kiválasztásával fogadhatunk el.
 8. Kis idő elteltével a hosszabbítás sikerességéről beszámoló, utolsó ablakot kapjuk meg (6. ábra), amit a Befejezés gombbal zárhatunk be. Ezzel sikerült meghosszabbítanunk a licencünket.
 9. Érdemes meggyőződnünk a licenc lejárati dátumáról, amelynek két év múlva kell bekövetkeznie! Ehhez üssük le az Insert+J billentyűparancsot, majd válasszuk ki a menüből a Névjegy parancsot! A képernyőn megjelenő Névjegy panel Lejárat dátuma sora tartalmazza a licenc érvényességének végét (7. ábra).
Az Aktiválás frissítése menüparancs
1. ábra: Az Aktiválás frissítése menüparancs
Az Aktiválás párbeszédpanel az Aktiválás indítása gombbal.
2. ábra: Az Aktiválás párbeszédpanel az Aktiválás indítása gombbal.
A Felhasználói fiókok felügyelete ablak a művelet megerősítéséhez.
3. ábra: A Felhasználói fiókok felügyelete ablak a művelet megerősítéséhez.
A Freedom Scientific termék aktiváció varázsló első ablaka.
4. ábra: A Freedom Scientific termék aktiváció varázsló első ablaka.
A Freedom Scientific termék aktiváció varázsló második ablaka a meglévő hitelesítési számmal.
5. ábra: A Freedom Scientific termék aktiváció varázsló második ablaka a meglévő hitelesítési számmal.
Sikerült meghosszabbítani a licencet!
6. ábra: Sikerült meghosszabbítani a licencet!
A Jaws Névjegy panelje a lejárat dátumával, amely valóban két évvel későbbi évszámot mutat.
7. ábra: A Jaws Névjegy panelje a lejárat dátumával, amely valóban két évvel későbbi évszámot mutat.

A Jaws 2020 frissítése 2021-re

Ez az újévi kiadás – a korábbi években megszokott eljáráshoz hasonlóan nem frissíti automatikusan a meglévő telepítést, így a 2020-as verziót sem. Ezért például a Jaws for Windows 2021-re történő áttéréshez az alábbi telepítési eljárás követését javasoljuk:

 1. A frissítés során először feltelepítjük a 2021-es verziót, majd eltávolítjuk a régit, a 2020-as kiadást,  meghagyva a közös komponenseket és beállításokat, amiket az új verzió már frissített és átvett.
 2. Töltsük le egy mappába a megfelelő (32 vagy 64 bites) telepítőfájlt!
 3. Indítsuk el!
 4. Fiókunk jogosultságától függően a képernyőn megjelenő Felhasználói fiókok felügyelete ablakban adjunk meg egy rendszergazdai jelszót vagy hagyjuk jóvá a telepítést az Igen gombot választva (1. ábra)! (Ha a Felhasználói fiókok felügyelete beállításainál a Soha nem kérek értesítést opciót állítottuk be, akkor ez a kérdés nem jelenik meg a képernyőn.)
 5. A Jaws telepítővarázslójának segítségével telepítsük fel a 2021-es kiadást (2. ábra), majd – ahogy a telepítő is kéri -, indítsuk újra a számítógépet!
 6. A bejelentkezést követően az Asztalon megjelenik a Jaws 2021 és az FSReader 3.0 alkalmazások ikonja. Közben elindul a Jaws, majd a képernyőn megjelenik a Felhasználói beállítások átmozgatása ablak, felkínálva a 2020-as verzió beállításainak átvételét (3. ábra). Fogadjuk el egy Enter leütéssel!
 7. A beállítások sikeres átvételéről is kapunk egy üzenetet egy Átmozgatási eredmények nevű ablakban (4. ábra). Fogadjuk el, kiválasztva az OK gombot!
 8. Újabb ablakot kapunk A JAWS indítási beállításainak módosítása néven (5. ábra). Állítsunk be a kívánt paramétereket, majd zárjuk be az ablakot az OK gombot választva!
 9. Fiókunk jogosultságától függően a képernyőn megjelenő Felhasználói fiókok felügyelete ablakban adjunk meg egy rendszergazdai jelszót vagy hagyjuk jóvá a beállítások mentését az Igen gombot választva! (Ha a Felhasználói fiókok felügyelete beállításainál a Soha nem kérek értesítést opciót állítottuk be, akkor ez a kérdés nem jelenik meg a képernyőn.)
 10. A 2021-es verzió sikeres telepítését követően eltávolíthatjuk a 2020-as verziót: lépjünk a Gépház / Alkalmazások / Alkalmazások és szolgáltatások oldalra!
 11. Lépjünk a Keresés ebben a listában szerkesztőmezőre, majd gépeljük be a következő szavakat: jaws 2020
 12. Ha jól csináltuk, egyetlen találatunk lesz, amit válasszunk ki, majd az Enter vagy a Szóköz leütésével jelenítsük meg, majd válasszuk ki az Eltávolítás, majd az előugró ablakban az újabb Eltávolítás gombot (6. ábra)!
 13. Fiókunk jogosultságától függően a képernyőn megjelenő Felhasználói fiókok felügyelete ablakban adjunk meg egy rendszergazdai jelszót vagy hagyjuk jóvá a beállítások mentését az Igen gombot választva! (Ha a Felhasználói fiókok felügyelete beállításainál a Soha nem kérek értesítést opciót állítottuk be, akkor ez a kérdés nem jelenik meg a képernyőn.)
 14. A képernyőn megjelenő JAWS eltávolítás ablakban hagyjuk kikapcsolva a Megosztott komponensek eltávolítása és a Felhasználói beállítások eltávolítása választógombokat (7. ábra)!
 15. Válasszuk ki az Eltávolítás gombot, és várjuk meg a folyamat végét! A még képernyőn lévő Gépház ablakból is eltűnik a Jaws 2020 sora.
 16. Válasszuk a Bezárás gombot, majd bezárhatjuk a Gépház ablakát is! A frissítéssel végeztünk, így már csak a 2021-es kiadás komponensei lesznek megtalálhatók a számítógépen.
A Felhasználói fiókok felügyelete ablak, amely a rendszergazdai jogosultságú módosítások jóváhagyásakor jelenik meg a képernyőn.
1. ábra: A Felhasználói fiókok felügyelete ablak, amely a rendszergazdai jogosultságú módosítások jóváhagyásakor jelenik meg a képernyőn.
A Jaws telepítővarázslójának első ablaka.
2. ábra: A Jaws telepítővarázslójának első ablaka.
A Felhasználói beállítások átmozgatása ablak, amely a 2020-as verzióból átemelhetjük beállításainkat a 2021-es verzióba.
3. ábra: A Felhasználói beállítások átmozgatása ablak, amely a 2020-as verzióból átemelhetjük beállításainkat a 2021-es verzióba.
A beállítások sikeres átvételéről értesítő üzenetablak.
4. ábra: A beállítások sikeres átvételéről értesítő üzenetablak.
A Jaws indítási beállításainak megadására szolgáló ablak.
5. ábra: A Jaws indítási beállításainak megadására szolgáló ablak.
A Gépház / Alkalmazások / Alkalmazások és szolgáltatások panelen az eltávolításra kész Jaws 2020 programot látjuk.
6. ábra: A Gépház / Alkalmazások / Alkalmazások és szolgáltatások panelen az eltávolításra kész Jaws 2020 programot látjuk.
Ügyeljünk arra, hogy a két választógomb kikapcsolva maradjon!
7. ábra: Ügyeljünk arra, hogy a két választógomb kikapcsolva maradjon!