Jaws, NVDA letöltések

Utoljára frissítve: 2020 augusztus 27.

Iskolánk látássérült diákjai számára a számítógépeken a Windows 10 beépített Narrátorán kívül rendelkezésre áll a Freedom Scientific cég Jaws for Windows képernyőolvasó alkalmazáscsomagja, valamint a közösségi fejlesztés révén készülő ingyenes NVDA (NonVisual Desktop Access).

Mindkét alkalmazás honosított, tehát felhasználói felületük magyar nyelvű, így a képernyőolvasás is magyar nyelven történik. A Jaws for Windows honosítását, magyarországi terjesztését az Informatika a Látássérültekért Alapítvány végzi.

Bár látássérült honfitársaink számára a Jaws for Windows és kiegészítő alkalmazásaik voltak a leginkább használhatók, sokáig hátráltatta beszerzésüket és legális használatukat magas ára, valamint a Windows operációs rendszerekből hiányzó magyar nyelvű Narrátor. Többek között ezért is fejlesztették ki az NVDA alkalmazást, amely sokaknak ma is megoldás kis erőforrás igénye és egyszerű használhatósága miatt.

Ahogy arról 2018 nyarán mi is beszámoltunk, a Jaws for Windows programcsomag ingyenessé válása sokat segített ezeken a problémákon. Jelenleg az ország licenc keretében minden látássérült és oktatási intézmény jogosult éves vagy egyetemes licenc kódot igényelni a következő oldalon: http://akadalymentes.magyarorszag.hu/#

Iskolai számítógépeinken mindhárom megoldás (Jaws for Windows, Narrátor és NVDA) legfrissebb verzióit alkalmazzuk.
Oldalunkon a jövőben rendszeresen beszámolunk a szoftverekkel kapcsolatos hírekről, frissítésekről, új kiadások megjelenéséről, valamint ezen az oldalon mindig közölni fogjuk a kapcsolódó weboldalak címeit és a letöltési linkeket.
A szoftvereket letöltő linkeket gyors elérésük érdekében kitettük az oldalsávba is.

Jaws for Windows termékcsomag

Jaws for Windows Ország Licenc

NVDA