iExpress II

iExpress II projekt logo

Az iExpress II projekt a 2018-ban sikeresen zárt iExpress I szerves folytatása a holland Visio koordinálásával és a korábbi szakmai partnerekkel közös együttműködésben.
A 3 éves szakmai munka célja a korábbi projekt keretében validált IKT (infokommunikációs technológiák) mérőeszköz szoftver verziójának elkészítése és kiegészítése egy használati protokollal, valamint a pedagógiai munka tervezését is támogató IKT útlevéllel. Az elkészülő eszközcsomag elsősorban gyógypedagógusok, foglalkozásterapeuták, látásnevelők számára lesz hasznos a fejlesztő munkájukban, de akár a családok számára is plusz lehetőséget nyújthat a sérült gyermekük szabadidős tevékenységrepertoárjának bővítéséhez. A pályázati támogatásból a már kész szoftver eredményes használatához 2019 őszén megvalósul a képzők képzése, majd később országonként néhány további szakember felkészítése is.

iExpress II projekt csoportkép a budapesti találkozón
iExpress II projekt csoportkép a budapesti találkozón

Az eszköztár egy az európai piacon hiánypótló „végtermékkel” képes lesz segíteni a 0-4 éves fejlődési életkorú halmozottan sérült súlyos fokban látássérültek IKT eszközhasználatát, ami egyértelműen hozzájárul a sérültcsoport életminőségének növekedéséhez mindez egy korszerű, XXI. századi digitális kontextusban.
A szoftver szakmai előkészítésében az izlandi, a holland és a magyar kollégák vállaltak részt, a szoftver technikai kivitelezése a spanyol fejlesztők munkája.

A magyar partner a disszemináció területét is összefogja a projektben.

Lezajlott projekttalálkozók:

  1. 2018 október: Szervezési találkozó – Breda, Hollandia.
  2. 2019 március: A szoftver szakmai tervezése, további munkaanyagok véglegesítése – Budapest, Magyarország.

A project a vállalt ütemtervnek megfelelően halad. A szakemberek angol nyelven és nagy lelkesedéssel végzik a leginkább Skype és digitális levelezés formájában egyeztetett feladatokat.
A következő találkozó fókuszában a képzők képzése lesz a spanyolországi Valladolidban.

iExpress II projekt összefoglaló