Felvételi tájékoztató a 2019/2020-as tanévre

Iskolánk országos beiskolázású, így szakiskolánkba és készségfejlesztő iskolánkba az egész ország területéről várjuk a tanulókat. Fogadunk látássérült, enyhe fokban mozgássérült, enyhe és középsúlyos értelmi sérült, hallássérült, beszédfogyatékos, halmozottan sérült, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral élő tanulókat is.

A jelentkező fiatal felvételéhez a sérülésének megfelelő országos szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye és határozata szükséges.

A szakiskolánk előkészítő 9. és 9. osztályába jelentkezők felvételi beszélgetésen, illetve rövid alkalmassági teszten vesznek részt.

További részletek Word, ODT és PDF formátumban.
Színes és fekete-fehér szórólap.

Felvételi tájékoztató a 2018/19-es tanévre.

Sportnap a TANAK-on

A mai délután a tanulásban akadályozott tagozaton sportnapot tartottunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Mindenki nagyon ügyes és jókedvű volt – az esős és hideg napok után kifejezetten üdítő volt a testmozgás mindannyiunk számára.

Gáspár Nóra

Jaws 2019 áprilisi frissítés!

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint frissült a Jaws 2019, amelynek új verziószáma: 1904.60.400

Amint arról már korábban tájékozódhattunk, a Jaws fejlesztését végző cég és az Alapítvány szorosabb együttműködésének köszönhetően a jövőben a Jaws angol nyelvű változatával párhuzamosan jelenik meg a honosított kiadás is. Így hazai felhasználóink sem maradnak le az újdonságokról.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek ugyancsak a linkelt cikkben találhatók meg.

A Szakiskola számítógépes laborjaiban az új kiadást az elkövetkező napokban telepítjük.
Aki saját tulajdonú számítógépén maga kívánja elvégezni a frissítést, azt a megfelelő (32 vagy 64 bites) változat letöltésével és elindításával teheti meg. A telepítő a meglévő változatot a megszokott varázslóval, automatikusan frissíti. A sikeres frissítést követően a számítógépet újra kell indítani, majd érdemes ellenőrizni az új verziószámot a Jaws Súgó/Névjegy menüjében.

Éremeső a VDSE úszóinak háza táján!

Az októberben újra megalakult úszószakkör versenyzőinek munkája eredményeikben is visszaköszönnek.

A Mozgásjavító által rendezett kupasorozat végén összesített eredmények:

 • Menyhárt Petra 25 méter gyors 2. hely
 • Menyhárt Petra 25 méter hát 3. hely
 • Pustinau Paul 25 méter gyors 3. hely
 • Pustinau Paul 25 méter hát 2. hely

A múlt hétvégén rendezett Nyuszi Kupán elért eredmények:

 • Menyhárt Petra 25 méter gyors 1. hely
 • Menyhárt Petra 25 méter hát 2. hely
 • Pustinau Paul 25 méter gyors 2. hely
 • Pustinau Paul 25 méter hát 1. hely
 • Dávid Ádám 25 méter gyors 1. hely
 • Dávid Ádám 25 méter mell 3. hely

Felkészítő: Margitai Anna
Versenyen segítettek: Páni Róbert és Benedek Richárd

Hajtás után következzenek a büszke győztesek fotói!

Tovább ->

Digitális hét Iskolánkban

A Vakok Általános Iskolája is bekapcsolódott a témahétbe.
A tanulásban akadályozott tagozat ellátogatott az Enjoy Budapest Cafe-ba, ahol robotok szolgáltak ki és szórakoztattak minket a gyerekek és a felnőttek nagy örömére!
Az iskola másik felének felsősei speciális eszközbemutatón vettek részt az Informatika a Látássérültekért Alapítványnál. Itt a legújabb a súlyos fokban látássérültek számára fejlesztett IT eszközöket és mobil applikációkat ismerhettük meg, mint pl. JAWS karakterfelismerő, omniReader, Braille sor és még sok egyéb érdekességet.

Gáspár Nóra

Tovább ->

Fogadj örökbe egy virágosládát!

Márciusban kezdeményeztük az iskolai terasz virágos balkonládákkal díszítését, amelyeknek gondozására felhívást intéztünk a tanulók és kollégák felé.

A ládákat és a virágföldet mi, a virágokat pedig a jelentkezőknek kellett biztosítaniuk. Az érdeklődés növeléséhez jutalmat helyeztünk kilátásba a legszebb balkonládát kialakító csapat számára.
Az elmúlt hetekben sikerült minden balkonládának gazdát találni.
Az alábbi néhány kép bizonyítja virágos kedvünket!

Köszönjük minden résztvevőnek a szorgalmas és kreatív munkát!

Gáspár Nóra

Virágosláda #1
Virágosláda #2
Virágosláda #3

Mesés hétvége

A Vakok Iskoláját és a vak gyermekeket támogató „Szól a szív…” Alapítvány negyedszer szervezte meg a már hagyományossá vált „Mesés éjszakát”.
Az alapítvány a lelkes pedagógus kollégák, önkéntesek segítségével a „Mesés éjszaka” hétvégéjén a szabadidő hasznos eltöltésére egyéb programokkal is készült:

 • Április 12-én, péntek délutánra mesterséfet hívtunk, aki egészséges, újszerű, ám nagyon finom ízekkel lepte meg a gyerekeket.
 • Péntek estére disco várta a diákokat.
 • Április 13-án, szombat délután, abakuszversenyre, flipperversenyre és csokoládé öntésre vártuk az érdeklődőket, melyek után díjkiosztásra és Nagy Róbert 8. osztályos tanulónk születésnapi ünneplésére került sor. Este egész éjszakán át tartó felolvasás kezdődött.
Tovább ->

VAGYOK 2019

Tanulóink április 6-án ismét részt vettek a VAGYOK 2019 – Vakok és Gyengénlátók Országos Kulturális és Művészeti Találkozóján.
A Székesfehérvári Első Lions Club képzőművészeti kiállításon bemutatták, hogy mire képesek szövés, fonás és fazekas kategóriában.
Az alkotásokat szakavatott zsűri értékelte, minden résztvevő jutalomban részesült.

Kovácsné Dénes Tímea

Tovább ->

Hang Világnapja 2019

TIFLOGOPÉDIA

ÓRALÁTOGATÁSI, HOSPITÁLÁSI LEHETŐSÉG

Szülők és szakemberek számára is!

Időpont: 2019 április 08., hétfő, 08h-14h
Helyszín: Vakok Általános Iskolája
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

Időpont: 2019 április 09., kedd, 07:30h-10:30h
Helyszín: Vakok Óvodája – Módszertani Központ
1146 Budapest , Ajtósi Dürer sor 39.

Regisztráció: tiflogopedia@gmail.com