Magasabb szintre lépett a Mozilla Firefox és a Jaws 2018 együttműködése

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány cikkében részletes információkat olvashatunk a Mozilla Firefox böngésző és a Jaws 2018 magasabb szintű támogatásáról és a két fejlesztő cég közötti stratégiai együttműködés szorosabbra fűzéséről.

Mint tudjuk, az internet böngészéséhez használható legelterjedtebb alkalmazásokat iskolánkban a tanulói gépeken is intenzíven használjuk az oktatás során. A Jaws és a böngészők együttműködése ezért különösen fontos diákjaink számára.

Ezeket a böngésző programokat rendszeresen frissítjük, és ez a folyamat havonta több alkalommal is megtörténik. A Mozilla Firefox esetében a 60-as verziószámmal Quantum fantázianéven jelentős változások következtek be, amelyek leginkább a biztonságos böngészést célozták. Éppen ezért fontos volt, hogy a Jaws 2018-at minél jobban hozzáigazítsák ezekhez a változásokhoz. A Firefox jelenleg a 62-es verziószámnál tart, és az együttműködésnek köszönhetően a tanulói számítógépeken várhatóan továbbra is zökkenőmentes lesz a Firefox és a Jaws 2018 használata.

Fusion 2018 – Új szoftver vált ingyenesen elérhetővé az ország licenc program keretében

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány cikke egy új, az ország licenc program keretében elérhető szoftvercsomagra, a Fusion 2018-ra hívta fel figyelmünket. A szoftvercsomagot az Alapítvány honosította és az idézett cikkben olvashatunk róla részleteket, illetve tölthetjük le a szoftver 32 és 64 bites demo változatait.

A Fusion 2018 egyszerre tartalmazza a Jaws 2018 és a ZoomText legfrissebb változatait, egy telepítőkészletben.
A szoftver tehát azoknak hasznos, akiknek mindkét szoftverre szükségük van, de eddig külön-külön szerezték be és telepítették számítógépükre.
A Fusion 2018-al immár egyszerre telepíthető e két alkalmazás.

További részleteket angolul a Freedom Scientific oldalán található cikkben olvashatunk.

Nyílt nap az Állatkertben

A Fővárosi Növény- és Állatkert ebben az évben is nyílt napot rendezett 2016 szeptember 17-én, a Sérült Gyermekek Napja alkalmából.
Az ÉFOÉSZ és a Budapesti Állatkert immáron 27. alkalommal szervezte meg ezt a rendezvényt, sok örömet okozva az érintett gyerekeknek.
Iskolánk tanulói most is nagy számban látogattak el az Állatkertbe, hogy élve a lehetőséggel, megcsodálják a sok-sok egzotikus állatot és növényt.

Alább a 10szá/a osztály által készített képeket nézhetjük meg.

Páni Róbert kollégánk Gordosné Szabó Anna-díjazott!

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy
Páni Róbert testnevelő kollégánk
Gordosné Szabó Anna-díjazott lett.

Páni Róbert kollégánk Gordosné Szabó Anna-díjazott!
A díj átadásán készült kép

“A 2018/2019. tanév évnyitóján ismét átadásra került a Gordosné Szabó Anna-díj a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyakorlati képzésében kiváló gyakorlatvezetői munkát végző díjazottjai számára. A Kar 2015-ben alapította meg a díjat a gyógypedagógus, a neveléstudomány kandidátusa, tanszékvezető főiskolai tanár, a jogelőd Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola főigazgatója, a Gyógypedagógiai Szemle nagytekintélyű alapító főszerkesztője emlékének méltó megörökítésére.

A díj megalapításának célja, hogy elismerje a Kar a gyakorlati képzésében huzamosan és kiemelkedő módon résztvevő személyek munkáját. A díj jelenlegi és volt gyakorlatvezetőknek, a gyakorlati képzésben résztvevő személyeknek ítélhető oda, akik a leendő gyógypedagógusok gyakorlati képzését a tudomány és a kutatás legfrissebb elméleti eredményeinek felhasználásával reflektív és innovatív módon gazdagítják, gazdagították.
A kitüntetettek az adományozást igazoló oklevelet, valamint egy fogyatékossággal élők által készített, tervezett alkotást, Autistic Art selyemkendőt, illetve Orsós György grafikáit kapták.

Mindannyian gratulálunk kollégánknak a díj alkalmából!

Szakiskolai szülői értekezletek és fogadóórák

Szülői értekezletek és fogadóórák

Kedves Szülők!

Szakiskolánk tanárai szeretettel várják Önöket a szülői értekezleteken és fogadóórákon. A mostani és a jövőbeni időpontokat mindig a honlap Szülők/Aktuális információk oldalán találhatják majd meg.
Ha azonnal szeretnének értesülni a változásokról, figyeljék Szakiskolai Szülői Fórum Facebook csoportunkat, illetve Twitter fiókunkat, amelyeken azon frissiben elcsipogjuk a híreket!

Beindult a pék rész-szakképzés szakiskolánkban

A Pék-tanműhely logója

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy másfél éves előkészítő munka, sok millió forint és sok-sok önkéntes munka eredményeként szakiskolánkban szeptembertől pék rész-szakképzést indítunk látássérült fiataloknak. A képzés két éves.

A képzéshez tanműhely kiépítésére is szükség volt, amit nyáron sikerült kivitelezni.
Az éles üzemre ma kerítettünk sort. A próbasütésre hírére egyik leendő tanítványunk reggel 6:30-kor megjelent a tanműhelyben, és máris neki akart látni a kenyérsütésnek.

Persze ez most nem ment egyszerűen, hiszen szakoktatóink (Bíró Csaba, Brezovszky Bianka és Tarnai László) feladata lett az üzem éles helyzetben való tesztelése, a teljes munkafolyamat végigvitele, a gépek kipróbálása, a didaktikai lépések finomhangolása.

Természetesen a jó illatok és az új szakma iránti lelkesedés és szurkolás vonzotta az érdeklődőket, amint azt a képek is bizonyítják.

A próbasütés sikerült, az elkészült termékek azonnal elfogytak. Indulhat a képzés!
Ezúton kívánunk nekik mindannyian sok-sok sikert és sok-sok finomságot!

A napi hírek iránt vágyók máris kattinthatnak a Pék-tanműhely Facebook oldalára!

Kezdődik az új tanév!

Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.

Szent-Györgyi Albert

Kedves Mindenki,
sajnos lassan vége a nyárnak, ezért szeretnénk mindenkit emlékeztetni az új tanév kezdetére!

A 2018-2019-es tanév szeptember 3-án, hétfőn kezdődik.
A tanévnyitó ünnepély 9 órakor a Nádor teremben lesz.
Az ünnepély után osztályfőnöki órák, tudnivalók megbeszélése.