Szakiskolai felvételi tájékoztató a 2022/2023-as tanévre

Iskolánk országos beiskolázású, így szakiskolánkba és készségfejlesztő iskolánkba az egész ország területéről várjuk az SNI tanulókat. Fogadunk látássérült, enyhe fokban mozgássérült, enyhe és középsúlyos értelmi sérült, hallássérült, beszédfogyatékos, halmozottan sérült, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral élő tanulókat is.

További részletek Word, ODT és PDF formátumban.

VGYKE felhívások!

Kedves Szülők, és Partnereink!

Zuglóban 10-12 fő látássérült fiatal számára nappali felügyeletet biztosító intézményt tervezünk beindítani két év előkészítő és igényfelmérő munka után, melyhez megkezdtük adománygyűjtő kampányunkat.

Kérjük mindenki segítségét, hogy lehetősége szerint támogassa célkitűzésünket, hogy az intézményt mielőbb felújíthassuk és átadhassuk rendeltetésszerű használatba. A felújítás során nem csak pénzbeli segítséget várunk, hanem olyan önkéntesek, vállalkozók felajánlását, akik kétkezi munkájukkal tudnának hozzájárulni a felújítási munkálatokhoz (festés-mázolás, parkettázás). Bízunk benne, hogy ez a nemes ügy sokakat megmozgat és összefogással mielőbb beindulhat a VGYKE nappali foglalkoztatója.
Az intézmény működtetéséhez szükséges állami normatívával már rendelkezik egyesületünk, azonban a felújítási munkálatok még előttünk állnak.

Köszönettel:
Fodor Ágnes elnök

Kedves Szülők!

A VGYKE nyáron is nagy szeretettel várja a látássérült fiatalokat tagjai sorába.
A tagsági jogviszony létesítése folyamatos, a tagdíj befizetése személyesen és banki átutalással vagy csekken is intézhető.
A 14 év alatti gyermekeknek kedvezményes 600 Ft az éves tagdíj.

A VGYKE az MVGYOSZ legnagyobb látássérülteket tömörítő egyesületeként számos szolgáltatást nyújt, melyekről részleteket a honlapon olvashatnak.

Biztos van olyan könyv, amit nyáron szívesen meghallgatna gyermeke az online Hangoskönyvtárban. A “Távszem” szolgáltatás is folyamatosan elérhető, és okoseszköz-oktatáson is részt tud venni akár egy online kurzus erejéig. Ez csak néhány szolgáltatás amit figyelmébe ajánlunk, ha belép egyesületünkhöz.
A fényképes arcképes igazolvány számos további kedvezményt biztosít, mely egy kirándulás, egy állatkerti program esetén hasznos lesz a nyár folyamán.
A VGYKE kerületi klubjai Budapesten folyamatosan nyáron is szerveznek színes programokat, kirándulásokat, ami miatt érdemes tagságot létesíteni és csatlakozni közösségünkhöz.

A VGYKE ügyfélszolgálata, kollégái elérhetők telefonon és e-mailben:
ugyfel@vgyke.com
06-1-384-55-41 vagy 06-70-387-52-67
Cím: 1141. Budapest Szugló u. 81. I. emelet.

Kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal, bátran keressenek elérhetőségeinken bennünket! Találjon látássérült gyermeke is közösségre, barátokra és segítő szakemberekre!

A nyárra jó pihenést és egészséget kívánva üdvözlettel:

Fodor Ágnes
VGYKE elnök

Kérjük, 2022-ben is segítse a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének munkáját adója 1%-ának felajánlásával!
Adószámunk: 18185030-1-42
Bankszámlaszámunk: 10409015-90147559

Pedagógusnapi ünnepség

A 2022. évi pedagógusnapi ünnepségek keretén belül Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést kapott Mihály Odette és Székelyné Kárpáti Ildikó.
Kiemelkedő munkájáért a Miniszter Elismerő Oklevele elismerésben részesült Ablonczy-Domokos Eszter, Magyar Csaba és az Óvodai Munkaközösség.

Mindenkinek szívből gratulálunk!

Segítség az online adatbeküldéshez a Krétában

A középfokú intézménybe a 2022/2023 tanévre történő beiratkozás időpontja
2022 június 22-24. (szerda-péntek).

A szülőknek a beiratkozás napján személyesen meg kell jelenni a középfokú intézményben. A gyermek személyi igazolványát, az általános iskolai tanulmányok befejezését igazoló bizonyítványát, valamint a beiratkozáshoz szükséges dokumentumok, nyilatkozatok eredeti példányát a beiratkozáskor be kell mutatni.

A beiratkozáshoz szükséges adatok azonban előzetesen, a KRÉTA rendszeren keresztül is megadhatók az intézmény számára, gyorsítva ezzel a középfokú intézménybe történő beiratkozás folyamatát.

A szülőknek az előzetes, elektronikus adatbeküldésre
2022 június 15. és 2022 június 20.
közötti időszakban van lehetősége.

Az online adatbeküldés menetét ismertető pdf dokumentumot
ide kattintva töltheti le.

Plüssállatokkal gyarapodott iskolánk

Szeretettel köszönjük Babics Zsuzsannának és Horváth Máriának a rengeteg plüssállatkát, amelyekkel iskolánk pszichológusi szobájának játékgyűjteményét gazdagították!
Zsuzsa 1964 és 1975 között, Marika pedig 1962 és 1973 között volt a Vakok Iskolájának tanulója. Diákmúltjukra való tekintettel őket is örömmel tölti el, hogy a legjobb helyre, vagyis a látássérült gyerekekhez kerültek a szívükhöz nőtt játékállatkák.

Kovács Lívia

Abacusan-GE VándoRobot Program a suliban, 4. rész

Május eleje óta robotika szakkört tartunk a szakiskolában. Az érdeklődő diákok két csoportban vesznek részt a foglalkozásokon, ahol eddig építettünk már birkózó robotot, papagájokat és triciklit. A tanulók lelkesen és egymást segítve dolgoznak, az elkészült működő robotokat pedig nagy örömmel tanulmányozzuk.

Az Abacusan-GE VándoRobot Program honlapja és Facebook csatornája.

NVDA 2022 májusi frissítés

Május 23-án frissült az NVDA ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó, amelynek új verziószáma: 2022.1.

Az NVDA honlapján még nem jelent meg a hír, illetve letöltő linket sem találunk hozzá. Mindkettőre valószínűleg néhány napot várnunk kell.

A számítógépünkre korábban telepített NVDA automatikusan frissít az új verzióra a képernyőn megjelenítve az NVDA frissítés üzenetet. A telepítést a Frissítés letöltése nyomógomb választásával indíthatjuk el. A telepítő a meglévő változatot a megszokott varázslóval, automatikusan frissíti.
A sikeres frissítést követően érdemes ellenőrizni az új verziószámot a Súgó/Névjegy (Insert+N, S, N, N, Enter), illetve az újdonságokat a Súgó/Újdonságok (Insert+N, S, J) menüben. Ez utóbbit mielőbb érdemes átolvasni, mert számos változás következett be.

A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztatót pedig a Diákok/Jaws, NVDA letöltések oldalon helyeztük el.

Abacusan-GE VándoRobot Program a suliban, 3. rész

A Készségfejlesztő Iskolai tanulói is már hetek óta ismerkednek a robotika rejtelmeivel. Építettek ritmust kopogó papagájt, messzire-mászó teknőst, sőt még harapós krokodilt is. A kockák segítettek a számolás rejtelmeiben eligazodni, és a kreatív építési ötleteket előhozni. Az egyénileg épített alkotásoknak csak a képzelet szabhat határt!

Az Abacusan-GE VándoRobot Program honlapja és Facebook csatornája.

Szakiskolai beiratkozási felhívás a 2022/2023-as tanévre

A tanév rendjéről szóló 20/2021. (VI. 8.) EMMI rendelet alapján a 2022/2023. tanévre vonatkozóan a középfokú intézményekbe történő beiratkozás időpontja:

2022. június 22-24.

A szülők vagy más törvényes képviselők a középfokú intézmények honlapján tájékozódhatnak a pontos időpontról, feltételekről, lehetőségekről.
Tájékoztatónk itt és itt található.