Felvételi tájékoztató a 2020/2021-es tanévre

Iskolánk országos beiskolázású, így szakiskolánkba és készségfejlesztő iskolánkba az egész ország területéről várjuk a tanulókat. Fogadunk látássérült, enyhe fokban mozgássérült, enyhe és középsúlyos értelmi sérült, hallássérült, beszédfogyatékos, halmozottan sérült, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral élő tanulókat is.

A jelentkező tanuló felvétele a szakiskolába és a készségfejlesztő iskolába kizárólag a sajátos nevelési igényt megállapító szakértői bizottsági szakvélemény alapján történhet.

További részletek Word, ODT és PDF formátumban.
Színes és fekete-fehér szórólap.

Mégis mesél Tahitótfalu…

… meghívással, idén is a szigetet választottuk táborunk színhelyéül. Az integráltan tanuló látássérült kisdiákok szüleik és testvéreik négy napos tábora, a “Szól a szív…” Alapítvány szervezésében és a MOL Alapítvány támogatásával valósult meg. Az ország különböző pontjain élő családok számára, minden évben fontos találkozási lehetőség a tábor. Kutyásterápiás és meseterápiás foglalkozások mellett sárkányhajóztunk, énekeltünk, kézműveskedtünk, de meséljenek a résztvevők:

Ismét feltöltődve tértünk haza Tahitótfaluból… Idén már rutinosak voltunk, hiszen másodszor tértünk vissza a táborba. Ismerős helyszínre, ismerős emberek közé, akiket olyan közel éreztünk magunkhoz, mintha nem is telt volna el egy év. Aki új volt, őt is hamar a szívünkbe zártuk. Kétséges volt, hogy idén találkozhatunk-e egyáltalán, és ugyanolyan fesztelenül töltöttük el együtt azt a néhány napot, mint tavaly. Nagyon tetszett a légkör, amely végig körbevett minket. Jól átgondolt, gondosan megszervezett programok voltak, amelyeken belül mégis szabadok, önfeledtek tudtunk lenni. Mindegyik elég érdekes és kihívásokkal teli ahhoz, hogy szívesen vegyek részt bennük. Kristóf is lelkesen vetette bele magát bármibe, amibe hívták: mese, tánc, kézműveskedés… Neki legjobban a közös sütisütés tetszett, mert a beszélő mérleg izgalmas számára. Érdekes tapasztalat volt a terápiás kutyusokkal találkozás is, hiszen sokat faragott le a félelméből. Rám ez a sárkányhajózásnál volt igaz…
Megnyugtató volt végre megint olyan szülőtársakkal beszélgetni, akikkel tapasztalatot lehetett cserélni, tanácsot kapni, vagy csak megosztani az örömeinket. Felbecsülhetetlen érzés, mikor valaki teljesen átérzi, amiről beszélgetünk!
A szállás összes adottságát kihasználtuk, az önálló közlekedés-tájékozódás gyakorlására is lehetőséget adott, és Kristóf ebbe önként vetette bele magát. Mindig nagy élmény, ha látom, milyen ügyesen jönnek-mennek a gyerekek, időnként megfeledkezve arról, hogy ki vezet kit, ki lát valamit, ki nem…
Hálás vagyok, hogy részesei lehettünk ennek a klassz tábornak, vidáman, felszabadultan.
Várjuk a következőt!

Elvittek minket sárkányhajózni. Eleinte félelmetes volt, hiszen a hajó billegett, de mikor már elkezdtünk evezni, megnyugodtunk. Nagyon kedves volt a bácsi, aki irányított minket. Pontosan, és szépen leírta a mozdulatokat, amivel evezni kell. Hiszen még sokan nem is tartottak evezőt a kezükben, köztük én sem. Érdeklődött afelől, hogy milyen sportokat lehet végezni vakon, és mi a barátnőmmel együtt elmondtuk, hogy nem zárult be előttünk a világ. A bácsi rájött, hogy nagyon nyitottak vagyunk, és megkérdezte tőlem, hogy érzem-e, hogy mikor megyünk el a híd alatt. Én megéreztem, de ekkor már sajnos véget ért az út, és visszamentünk a szállásra.
Természetesen egy tábor sem telhet mese nélkül. Pláne itt! A mesefoglalkozás kereteinek alapváza a négy elem volt, a víz, a föld, a tűz, és a levegő, amiket egy-egy szélcsengővel helyettesítettünk. Ezen felül minden elemhez tartozott egy mese is. Kezdtük a vízzel. Nekem személy szerint ennek a meséje tetszett a legjobban, mert olyan különleges volt. Utána következett a föld. Ennek az elemnek a meséje a Kőleves című magyar népmese adott képi szinte kézzel fogható világot. Ez után a mese után nemezeltünk. Tenyérbe férő nemezlabdákat gyártottunk, mindenki egyet. Délben ebédeltünk, és utána folytattuk az utazást a tűz világába. Ehhez a mese a tűzről szóló egyik legenda volt. Mivel a mesében rengeteg állat szerepelt, ezért utána agyagból erdei állatokat készítettünk. Volt aki mókust, vagy őzet, de volt akinek a keze közül egy csikóhal került ki.
Majd zártuk a délutánt a levegővel. Ez volt a legviccesebb mese az összes közül, hiszen a gonosz szereplőt Teventejnek hívták, akit mi átkereszteltünk Tevetejre. Ezután kulcsokból szélcsengőt készítettünk, és mikor a botokon már meg-megcsendültek a kulcsok, az egyik néni azt mondta, hogy az utolsó feladatunk az, hogy írjunk egy verset arról a szerencsétlen emberről, akitől mindenki elvette a szárnyát. A vers nagyon vicces lett. (Azóta is emlegetjük a barátnőimmel!)

Zoom oktatóanyag látássérült felhasználóknak

Zoom - logo Blue
Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján elérhetővé tette a méltán népszerű angol nyelvű Zoom kommunikációs platform ingyenesen használható változatához készített „Találkozzunk a felhőben!” című oktatóanyagát.

Az oktatóanyag alapjául a magyar nyelvű Windows 10 operációs rendszer, a Google Chrome internet böngésző, a JAWS for Windows képernyőolvasó, valamint a Zoom Windows és iOS mobiltelefonos alkalmazásának, illetve webes felületének 2020 júliusi változata szolgált.

Innen, illetve az Alapítvány oldaláról letölthetjük az MP3 formátumú hangoskönyvet, valamint annak szöveges változatát PDF és HTML formátumban.

A Zoom BASIC ingyenes használatához elektronikus levélcímmel kell a Zoom honlapján regisztrálnunk. A BASIC segítségével legfeljebb 100 résztvevő 40 perces találkozóit szervezhetjük meg.

Jaws, Fusion és ZoomText 2020 augusztusi frissítés!

Freedom Scientific - Jaws, Fusion és ZoomText szoftvercsomag dobozos kép
Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint augusztus 27-én frissült
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag minden tagja, így a
Jaws 2020 új verziószáma: 2008.24.400, a
Fusion 2020 új verziószáma: 2008.6.400, és a
ZoomText 2020 új verziószáma: 2008.19.400 lett.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok/Jaws, NVDA letöltések oldalon.

Tucatnyian Verőcén

Tucatnyi gyermekkel Verőcén voltunk táborozni augusztus 2. hetében. A programok között volt kreatív foglalkozás, játszóterezés, piknikezés, fagyizás. Állatbemutató keretében egy teknőst és egy kígyót közelebbről is “megismerhettek” a gyermekek.  A kirándulást Visegrádra szerveztük és mindannyian nagyon élveztük a bobozás által nyújtott élményeket is.

Az élménybeszámolót az alábbi tucatnyi képpel illusztráljuk.

Dudás Katalin

Rendkívüli felhívás!

Kedves Szülők!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézkedési tervet adott ki a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről.

Intézményünk speciális ebben a tekintetben, hiszen gyerekeink, tanulóink látássérülése, halmozott sérülése vagy egészségügyi állapota miatt több szabály betartása nálunk nem megoldható, de törekszünk a lehető legnagyobb biztonságra.

A technikai személyzeten túl nevelő oktató munkát segítő kollégáink és pedagógusaink is részt vettek a fertőtlenítő takarításban, a tisztaság folyamatos fenntartását igyekszünk ezután is biztosítani.

 

Tovább

NVDA 2020 júliusi frissítés

NVDA logo

Július 28-án frissült az NVDA ingyenes, nyílt forráskódú képernyőolvasó, amelynek új verziószáma: 2020.2

Az NVDA automatikusan frissít az új verzióra a képernyőn megjelenítve az NVDA frissítés üzenetet. A telepítést a Frissítés letöltése nyomógomb választásával indíthatjuk el. A telepítő a meglévő változatot a megszokott varázslóval, automatikusan frissíti.
A sikeres frissítést követően érdemes ellenőrizni az új verziószámot a Súgó/Névjegy (Insert+N, S, N, N, Enter), illetve az újdonságokat a Súgó/Újdonságok (Insert+N, S, J) menüben.

Jaws, Fusion és ZoomText 2020 júniusi frissítés!

Freedom Scientific - Jaws, Fusion és ZoomText szoftvercsomag dobozos kép
Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint frissült
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag minden tagja, így a
Jaws 2020 új verziószáma: 2006.12.400, a
Fusion 2020 új verziószáma: 2006.2.400, és a
ZoomText 2020 új verziószáma: 2006.12.400 lett.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok/Jaws, NVDA letöltések oldalon.