Szakiskolai felvételi tájékoztató a 2024-25-ös tanévre

Iskolánk országos beiskolázású intézmény, így szakiskolánkba és készségfejlesztő iskolánkba az egész ország területéről várjuk a tanulókat. Fogadunk látássérült, enyhe fokban mozgássérült, enyhe és középsúlyos értelmi sérült, hallássérült, beszédfogyatékos, halmozottan sérült, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral élő tanulókat is.

További részletek Microsoft Word és Adobe Acrobat PDF formátumban.

Szülői tájékoztató a hit- és erkölcstan oktatás szervezéséről a 2024/2025-ös tanévre

Várjuk az érdeklődő szülőket, akik az általános iskolai Hit- és Erkölcstan oktatással kapcsolatosan tájékoztatást várnak iskolánktól és az iskolánkban tanító katolikus és református hitoktatóktól.

Időpont: 2024. március 7. 14.00h.
Helyszín: II. emelet 48. terem.

„A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 182/A § (1) bekezdése értelmében az állami általános iskolában az iskola igazgatója kijelöli azt a március 1. és március 14. közötti időpontot, amikor a bevett egyház, illetve belső egyházi jogi személye írásban meghatalmazott képviselője tájékoztatást adhat az iskolának, az iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulóknak és a szülőknek arról, hogy igény esetén a hit- és erkölcstan oktatást milyen módon szervezi meg.”

Megjelent a Jaws, Fusion és ZoomText 2024 decemberi kiadása

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint december 20-án megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2024-es főverziójának decemberi frissítése.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Jaws 2024 2312.53.400,
Fusion 2024 2312.8.400,
ZoomText 2024 2312.26.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatsz, az online és az offline letöltő linkeket a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálod.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztatót a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon találod. Ugyanitt két fejezetet is találsz, amelyek a liszensz meghosszabbítását és a 2023-ról 2024-re történő átállást ismertetik.
Fontos tudnod, hogy a 2024-es kiadás új alkalmazásként települ, nem frissíti, hanem meghagyja a 2023-as kiadást, amely év végéig természetesen tovább frissül!

Házi úszóversenyt rendeztünk

November 30-án megrendeztük uszodánkban az iskolai úszóversenyt. Házi versenyünkön 30 tanuló vállalta a megmérettetést. Szinte minden osztályból neveztek a versenyre. A nem induló osztálytársak pedig teljes hangerővel biztatták osztálytársaikat a medence partjáról, igazi világbajnoksági hangulatot varázsolva egy különleges napnak egy különleges iskolában.

Eseményünket az időjárás is megtisztelte, hiszen idén télen először hullott a hó hatalmas pelyhekben.

A jól megérdemelt érmeket a tornateremben adtuk át az egész iskola jelenlétében. Hatalmas taps és ováció köszöntötte a nyerteseket.

Idén alapítottunk egy vándor kupát is, amit majd mindig a legsportosabb osztály nyer el és tart magánál mindaddig, amíg ő indítja a legtöbb úszót a jövőbeli versenyeken. A kupa idén a 9pék osztályhoz került.

Alább pedig megnézhetitek a versenyt, a szurkolókat és nyerteseinket! Reméljük a képeken át érezhető, hogy mennyire jól éreztük magunkat…

Pályaorientációs nap

November 24-én Pályaorientációs napot tartottunk az iskolában. A kézműves és szakmai foglalkozások mellett tanulóink két különleges szakmából is kaptak egy kis ízelítőt a Nádor teremben.

Azon a péntek délelőttön 1,5 órára tanulóink – több mint százan – megtöltötték egy képzeletbeli, széles törzsű, két folyosós utasszállító repülőgép fedélzetét, majd elrepültünk Helszinkibe.

A repülőgépet vendégünk, Cigány Ildikó kapitány vezette, aki hajdan a MALÉV első női repülőgép-vezetője volt. A vezető légi-utaskísérők – Noémi és Emőke – hajdan a magyar légitársaságot szolgálták. ma pedig iskolánk tanári karát erősítik. A légikisasszonyok szerepébe 4 szakiskolás tanuló bújt (Tóth Luca, 10 fa, Káldi Borbála, 9 szö, Kerbel Zita, 12 szö és Körmendi Szabina 10 fa). A légikisasszonyok a MALÉV egykori legendás formaruháját viselték, így szolgálták fel az italokat.

Volt autentikus biztonsági bemutató, szórakoztató kvíz játék és minden, ami egy repülésben izgalmas lehet. A légikisasszonyok „Szép napot” kívánva búcsúztak az utasoktól.

A program vidám, őszinte, rácsodálkozó légkörben zajlott – reményeink szerint közelebb hozta tanulóinkhoz a két misztikus és különleges szakmát…

…és hogy sikeres volt-e a program? Kiszálláskor az egyik fiatal fiú megkérdezte: „Most már visszaérkezünk Budapestre?”

Programszervezők voltak: Nagy Noémi Ninetta, Petneházy Emőke

Úszóverseny Százhalombattán

2023 november 17-18-án iskolánk úszócsapata (VDSE) 6 fővel vett részt az MSOSZ, vagyis a Magyar Speciális Olimpiai Szövettség kétnapos országos úszóversenyén Százhalombattán.

A sportolók 3-3 számban indultak, köztük a 4×25 méteres gyorsváltóban.
Fiataljaink mindegyike 2-3 érmet hozott haza. A váltó csapat Divisio 1. kategóriában arany érmes lett.

Akikre büszkék vagyunk: Barna Emese, Bódi Ákos, Egri Bence, Skultéti Béla, Katona Béla és Szabó Pál Illés. Az érmes csapat összeállt egy csoportképre is!

A sportolókat felkészítette: Petneházy Emőke úszóedző, tanár

Helló Halloween!

Október 27-én, Halloween alkalmából tököt faragtunk és töklámpást készítettünk, miközben jól éreztük magunkat!

Megjelent a Jaws, Fusion és ZoomText 2024-es kiadása

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint október 26-án megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2024-es főverziója.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Jaws 2024 2310.13.400,
Fusion 2024 2310.82.400,
ZoomText 2024 2310.25.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatsz, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatod.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztatót a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon találod. Ugyanitt két fejezetet is találsz, amelyek a liszensz meghosszabbítását és a 2023-ról 2024-re történő átállást ismertetik.
Fontos tudnod, hogy a 2024-es kiadás nem frissíti, hanem meghagyja a 2023-as kiadást, amely év végéig természetesen tovább frissül!

Megünnepeltük a Fehér Bot Napját

Október 13-án, a Fehér Bot Napja alkalmából házirendezvényünkön ügyességi versenyeken, autómustrán, kóstoláson, sőt egy virtuális repülőúton vett részt az iskolai közösség.