Jaws, Fusion és ZoomText 2022, februári frissítés!


Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján megjelenő hír szerint február 22-én megjelent
a Freedom Scientific képernyőolvasó termékcsomag 2022-es verziójának februári frissítése.
A csomag komponenseinek verziószáma a következő lett:
Fusion 2022.2202.8.400,
Jaws 2022.2202.38.400,
ZoomText 2022.2202.36.400.

Az új kiadás jellemzőiről az Alapítvány honlapján tájékozódhatunk, az online és az offline letöltő linkek a linkelt cikkben, valamint honlapunk jobboldali oldalsávjának Jaws, NVDA letöltések szakaszában is megtalálhatók.
A képernyőolvasókkal és igénylésükkel kapcsolatos tájékoztató megtalálható a Diákok / Jaws, NVDA letöltések oldalon.

A legfontosabb változások és újdonságok hajtás után…

  • A 2022-es telepítőfájlok már nem tartalmazzák a beszédtámogatást, így tiszta telepítésnél már nem fogjuk hallani a telepítővarázsló lépéseit. Ennek a problémának az áthidalásaként ideiglenesen kapcsoljuk be a Windows Narrátort a Start+Ctrl+Enter billentyűparanccsal!
  • Az Insert+Szóköz, F4 billentyűparanccsal bármikor újraindíthatjuk a Jaws, illetve a Fusion alkalmazást. Ezt a billentyűparancsot akkor érdemes használni, ha például a Jaws működésében hiba lép fel. Jegyezzük meg, hogy ez a billentyűparancs a futó alkalmazást indítja újra, a lefagyott vagy leállított program elindítására nem használható!
  • Egyes alkalmazásokban gondot okozott az Alt+Le/Fel nyílbillentyű használata az előző/következő mondat felolvasását kérve. A kompatibilitás és együttműködés érdekében ezentúl az Alt+NumPad+, illetve az Alt+NumPad- billentyűket használjuk! A két billentyűparancs használatakor a szövegkurzor együtt mozog a fókusszal, a felolvasott mondat elejére ugorva. Az Alt+Fel/Le nyílbillentyűk például a Microsoft Wordben az előző/következő bekezdés elejére léptetik a szövegkurzort a szöveg felolvasása nélkül. Az Alt+NumPad5 billentyűparancs működése nem változott, ezzel továbbra is az aktuális mondatot olvastathatjuk fel.
  • Nagyon hasznos újdonság, hogy a Mentés másként és Megnyitás párbeszédpanelekben az Insert+Tab billentyűparanccsal felolvastathatjuk az aktuális, vagyis a mentéshez vagy megnyitáshoz felkínált mappa nevét. A billentyűparancs leütését követően a Jaws felolvassa a Fájlnév kombinált szerkesztőmező tartalmát, majd ezt követi az aktuális mappa útvonalának bemondása, végül a megszokott tájékoztató szöveget halljuk. Mivel mindkét panel nélkülözhetetlen része a Windowsos alkalmazásoknak, ez a billentyűparancs jelentősen felgyorsítja a mentés vagy megnyitás folyamatát. Ha eddig nem használtuk, jegyezzük meg a Ctrl+F12 és az F12 funkcióbillentyűket is, amelyekkel a Microsoft Office alkalmazásaiban azonnal megnyithatjuk a Megnyitás és Mentés másként ablakokat.
  • Tovább csiszoltak a Microsoft Office alkalmazásokkal, a Google Dokumentumokkal és a böngészőkkel történő együttműködésen. A kiadási megjegyzések név szerint az Excelt, az Outlookot, a Word-öt, a Google Dokumentumokat, a Gmailt és a Microsoft Edge böngészőt emelték ki.
  • A Google Dokumentumokban, valamint a Wordben és az Outlook szerkeszthető üzeneteiben a Jaws többé nem olvassa be a táblázatcellák teljes tartalmát, amikor a nyílbillentyűkkel navigálunk. Egy cellára lépve most már most csak az aktuális sor számát fogjuk hallani. Ha a teljes tartalomra vagyunk kíváncsiak, akkor a navigálásra használjuk az Alt+Ctrl+nyílbillentyűket vagy alkalmazzunk más módszert a szövegkurzor áthelyezésére.
  • Mivel a hangulatjelek, emojik készletét a The Unicode Consortium folyamatosan bővíti, amelyek az operációs rendszerekbe és a felhasználói alkalmazásokba előbb-utóbb beépülnek, a Jawst is fel kellett készíteni az újabb és újabb emojik felismerésére és jelentésük felolvasására.
  • A többnyelvű környezetben dolgozó felhasználókat érintő újdonság, hogy az új verzió 6 nyelven 27 új Vocalizer Expressive hangot tartalmaz. A hat új nyelv a következő: francia belga, fárszi, maláj, szlovén, ukrán és vietnámi. A 27 új hang a következő, már meglévő nyelvekhez ad újabbakat: arab, angol, hindi, japán, kantoni, koreai, kínai mandarin és spanyol. Az új hangokhoz például a Jawsban a Beállítások / Hangok / Hangok hozzáadása/eltávolítása (Insert+J, B, H, A) paranccsal férhetünk hozzá.
  • Érdekesség, hogy most már a Fusion/Jaws/Zoomtext termékcsalád telepíthető és futtatható a Microsoft Windows 11 SE operációs rendszeren. A Windows 11 SE a Google Chromebook-okon futtatott Chrome OS versenytársa kíván lenni a hasonló kategóriájú, elsősorban a laptopoknál gyengébb teljesítményű, az oktatási intézmények számára kifejlesztett táblagépekhez.
Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.