Iskolakert program a 2022-2023-as tanévben – a Vakisk-kert

Iskolakertünk létrejöttét a korábbi évek kezdeményezései előzték meg. Udvarunkon számos fa, bokor, sövény és gyógynövény található, a virágtartókat és a teraszt többfajta virág dísziti. A tavalyi év folyamán merült fel az igény, hogy haszon-növényeket, kisebb konyhakertet alakítsunk ki magaságyásokban. Ezekben osztályonként „műveltük’ kis kertjeinket, ahol a kellő napfénynek, az árnyékot adó fáknak és a szorgos kezeknek köszönhetően, gazdagon termett az uborka, a répa, a retek, a borsó, az eper, a hagyma, stb.
2021. elején sikeres pályázatot nyújtottunk be az Iskolakertekért Alapítványhoz (Országos Iskolakert-fejlesztési program, Iskolakerti Alapozó Alprogram IV. üteme, fő támogató: Agrárminisztérium). A pályázat jóvoltából számos kerti eszközhöz, szerszámhoz, vetőmagokhoz és gilisztakomposztálóhoz (Humusz Maximusz Kulturális Hulladékhasznosító Környezetvédelmi Egyesület) jutottunk. A komposztáló segítségével a gyerekek könnyebben megértik a természet körforgását, ahogy növényi hulladékok a komposztálón át a magaságyásokba kerülnek – a föld tápanyagszükségletét kielégítve –, ahol újabb zöldségek és gyümölcsök fejlődnek. Továbbá ez a tevékenység nagyban hozzájárul és felhívja a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés és a fenntarthatóság fogalmának és szerepének fontosságára. A pályázat jóvoltából egy 30 órás akkreditált továbbképzésen is részt vehettünk, ahol az ökológiai szemléletű, (rendszeres és értelmező) tevékenység alapú és élmény központú iskolakerti alapozó tudásunk növekedett. Hogy iskolakerti programunk még sikeresebb legyen, mentorok segítettek a tervezésben, rengeteg hasznos ötlettel ellátva bennünket.

Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei tanévben az iskolakerti programhoz az általános iskolás gyerekeken kívül már óvodás, a Készségfejlesztő Iskola tagozat tanulói és a lakásotthonos gyerekek is csatlakoztak. Ezért iskolakertünk további ágyásokkal gazdagodott, a korábbi négy magaságyás helyett, az őszi munkákat már 14 magaságyásban kezdtük meg. Reményeink szerint már október végén, november elején kóstolhatunk friss retket, újhagymát és salátákat is. Gyógy- és fűszernövényeinket pedig a tél során is tudjuk majd hasznosítani.

Intézményünkben a három célkitűzés (környezeti nevelés, fenntarthatóság, egészséges táplálkozás) mellett az iskolakert hatalmas szerepet kap a szemléltető oktatásban, hiszen a természet körforgása, az élet kialakulása egy magból, majd a növény fejlődése, végül a különböző zöldségek, gyümölcsök és virágok közvetlenül megtapasztalhatóvá, érzékelhetővé válnak. Az iskolakert kiváló színtere a tevékenység alapú oktatásnak, hiszen egész évben lehetőséget ad különböző feladatok elvégzésére. Az iskolai és óvodai közösség számára létesített és művelt kert rendszeres és értelmező tevékenységet nyújt az oktatás-nevelés és élmény terén. A kertben személyes tapasztalat maradandóbb tudást eredményez.

Budapest, 2022. október 10

Szüle Eszter
projekt vezető

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.