A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete közleménye

Budapest, 2019. június 25., kedd – forrás: MTI OS.

Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálat logoja

A VGYKE különféle helyszíneken népszerűsíti az audionarrációt A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete újabb kihívása az audionarráció népszerűsítése látássérültek körében. “A vizuális kultúra mindenkié 2.0 FOF 2018” elnevezésű programban az AKKU Egyesülettel közösen szervezett akadálymentes színházi előadásokat és különleges képzőművészeti alkotások audionarrálását.

Fodor Ágnes VGYKE elnöke: Reméljük, minél több látássérültnek tudunk olyan felejthetetlen élményt adni a narráció segítségével, amely színházi előadások, vagy filmek minőségi élvezetéhez járul hozzá.

Hatalmas sikert aratott a két népszerűsítő kisfilm az audiónarráció folyamatáról: az egyik a Fővárosi Nagycirkusz “Szikramanók – Karácsonyi kaland a Cirkuszban” című akadálymentes előadásáról készült. A másik a terézvárosi klubon forgatott, a narrációt ismertető és illusztráló kisfilm. Megtekinthetők: http://www.vgyke.com/296-2/narracios-kisfilmek/

A projekt ideje alatt 40 db különleges képzőművészeti alkotáshoz készült narrálás. Ezek között fellelhető: épület, fotó, festmény, szobor, dioráma, plakát, installáció, és tűzfalfestmény narrációja is. Megtekinthető: http://www.vgyke.com/296-2/fotok-festmenyek-rajzok/

Narrált színházi előadásokon a My Fair Lady zenés vígjátékot, az Odüsszeusz bolyongásai gyerekelőadást, és az István, a király rockoperát tekintették meg az érdeklődő látássérültek.

A program az EMMI és az FSZK támogatásával valósult meg.

VGYKE
Sajtóiroda

A Klebelsberg Központ közleménye

Budapest, 2019. június 24., hétfő – forrás: MTI OS.

Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálat logoja

Ügyfélkapun keresztül is intézhető lesz a beiratkozás a köznevelési intézményekben Az informatikai fejlesztés eredményeként a 2019/2020-as tanévben már elérhetővé válik az ügyfélkapun keresztül történő beiratkozás és hitelesítés is, ezért az ügyintézéshez a szülőnek – amennyiben ezt az ügyintézést választja – nem kell megjelennie az intézményben (iskolánkban azonban a személyes jelenlétet még igényli a beiratkozás – GF). Az új informatikai fejlesztés “A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása /KAFFEE/” segítségével már 18 különböző általános-, és középiskolai tanulmányi ügyet lehet elektronikusan intézni az állami fenntartású köznevelési intézményekben. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg, amelynek egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók voltak.

Tovább ->