Megjelent a KPK 2. száma

Közép-Pesti Képeslap logo

Oldalunkról letölthető a Közép-Pesti Képeslap új, november 13-ai száma, PDF formátumban.
Ebben a számban is találkozhatunk iskolánkkal kapcsolatos hírekkel: olvashatunk a repülőtéri látogatásunkról (15. oldal) és a Fehér bot napi rendezvényről (16. oldal) is.

Az összes kiadvány megtalálható a Hírfolyam/Közép-Pesti Képeslap almenüben.

Kő a vízben kiállítás

Mindenkit szeretettel várunk a Kézzelfogható Alapítvány
Kő a vízben című tapintható
kiállítására.

A megnyitó időpontja: 2018 november 8. 17:00h
Helyszín: Budakalász Faluház
Műsort ad: a Lenvirág Táncegyüttes és a Kincső Néptáncegyüttes
A kiállítást megnyitja: Baloghné Vatai Barbara, néptánc pedagógus

Tarts velünk, érezz velünk, mosolyogj velünk!
Mindenkit szeretettel várunk!

Kő a vízben kiállítás
Kő a vízben kiállítás

Carissimi

Carissimi folyóirat logo

Egy ingyenes, immáron kilenc éve létező szlovák, de magyar nyelvű kiadványra szeretnénk felhívni az olvasó figyelmét, amelynek neve:

Carissimi – Esély fogyatékos
és egészségkárosodott embereknek.

Kiadja a Szlovák Humanitárius Tanács a Carissimi Nonprofit Alappal együttműködve.

Honlapjuk címe: http://www.carissimi.sk/

Innen a kiadvány aktuális és korábbi számai PDF formátumban letölthetők, illetve nyomtatott formátumban megrendelhetők. Az aktuális számhoz vezető link pedig megtalálhatók honlapunk Hírfolyam/Carissimi menüjében.

Felvételi tájékoztató a 2019/2020-as tanévre

Iskolánk országos beiskolázású, így szakiskolánkba és készségfejlesztő iskolánkba az egész ország területéről várjuk a tanulókat. Fogadunk látássérült, enyhe fokban mozgássérült, enyhe és középsúlyos értelmi sérült, hallássérült, beszédfogyatékos, halmozottan sérült, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral élő tanulókat is.

A jelentkező fiatal felvételéhez a sérülésének megfelelő országos szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye és határozata szükséges.

A szakiskolánk előkészítő 9. és 9. osztályába jelentkezők felvételi beszélgetésen, illetve rövid alkalmassági teszten vesznek részt.

További részletek Word, ODT és PDF formátumban.
Színes és fekete-fehér szórólap.

Felvételi tájékoztató a 2018/19-es tanévre.

Sajtóanyag és beszámoló a Nemzetközi Fehér bot napi rendezvényről

BM és Informatika a látássérültekért Alapítvány logo

Sajtóanyag az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium
Nemzetközi Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága 2018. október 13-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta közös fehér bot napi rendezvényét. Az alapítvány immár 15 éve adományoz képernyőolvasó és –nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.

Tovább ->

Közép-Pesti Képeslap

Közép-Pesti Képeslap logo

A Közép-Pesti Tankerületi Központ új, elektronikus formában terjesztett kiadványt indított útjára,
Közép-Pesti Képeslap
címmel.

Az első, október 8-ai számuk, amely PDF formátumban tölthető, az iskolakezdéssel és a nyári táborokkal kapcsolatos híreket, képes beszámolókat tartalmaz.

Iskolánkat már ebben a kiadásban több cikkben is megemlítik: a 4. oldalon az udvarunkon pihenő nyugdíjas villamos nyári felújításáról olvashatunk, míg a 12. oldalon a szeptemberben beindult pék-részszakképzésünkről számolnak be a nagyérdeműnek.

A friss kiadványokat mindig megtalálhatják honlapunkon a Hírfolyam/Közép-Pesti Képeslap almenüben.

Magasabb szintre lépett a Mozilla Firefox és a Jaws 2018 együttműködése

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány cikkében részletes információkat olvashatunk a Mozilla Firefox böngésző és a Jaws 2018 magasabb szintű támogatásáról és a két fejlesztő cég közötti stratégiai együttműködés szorosabbra fűzéséről.

Mint tudjuk, az internet böngészéséhez használható legelterjedtebb alkalmazásokat iskolánkban a tanulói gépeken is intenzíven használjuk az oktatás során. A Jaws és a böngészők együttműködése ezért különösen fontos diákjaink számára.

Ezeket a böngésző programokat rendszeresen frissítjük, és ez a folyamat havonta több alkalommal is megtörténik. A Mozilla Firefox esetében a 60-as verziószámmal Quantum fantázianéven jelentős változások következtek be, amelyek leginkább a biztonságos böngészést célozták. Éppen ezért fontos volt, hogy a Jaws 2018-at minél jobban hozzáigazítsák ezekhez a változásokhoz. A Firefox jelenleg a 62-es verziószámnál tart, és az együttműködésnek köszönhetően a tanulói számítógépeken várhatóan továbbra is zökkenőmentes lesz a Firefox és a Jaws 2018 használata.

Fusion 2018 – Új szoftver vált ingyenesen elérhetővé az ország licenc program keretében

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány cikke egy új, az ország licenc program keretében elérhető szoftvercsomagra, a Fusion 2018-ra hívta fel figyelmünket. A szoftvercsomagot az Alapítvány honosította és az idézett cikkben olvashatunk róla részleteket, illetve tölthetjük le a szoftver 32 és 64 bites demo változatait.

A Fusion 2018 egyszerre tartalmazza a Jaws 2018 és a ZoomText legfrissebb változatait, egy telepítőkészletben.
A szoftver tehát azoknak hasznos, akiknek mindkét szoftverre szükségük van, de eddig külön-külön szerezték be és telepítették számítógépükre.
A Fusion 2018-al immár egyszerre telepíthető e két alkalmazás.

További részleteket angolul a Freedom Scientific oldalán található cikkben olvashatunk.

Páni Róbert kollégánk Gordosné Szabó Anna-díjazott!

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy
Páni Róbert testnevelő kollégánk
Gordosné Szabó Anna-díjazott lett.

Páni Róbert kollégánk Gordosné Szabó Anna-díjazott!
A díj átadásán készült kép

“A 2018/2019. tanév évnyitóján ismét átadásra került a Gordosné Szabó Anna-díj a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyakorlati képzésében kiváló gyakorlatvezetői munkát végző díjazottjai számára. A Kar 2015-ben alapította meg a díjat a gyógypedagógus, a neveléstudomány kandidátusa, tanszékvezető főiskolai tanár, a jogelőd Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola főigazgatója, a Gyógypedagógiai Szemle nagytekintélyű alapító főszerkesztője emlékének méltó megörökítésére.

A díj megalapításának célja, hogy elismerje a Kar a gyakorlati képzésében huzamosan és kiemelkedő módon résztvevő személyek munkáját. A díj jelenlegi és volt gyakorlatvezetőknek, a gyakorlati képzésben résztvevő személyeknek ítélhető oda, akik a leendő gyógypedagógusok gyakorlati képzését a tudomány és a kutatás legfrissebb elméleti eredményeinek felhasználásával reflektív és innovatív módon gazdagítják, gazdagították.
A kitüntetettek az adományozást igazoló oklevelet, valamint egy fogyatékossággal élők által készített, tervezett alkotást, Autistic Art selyemkendőt, illetve Orsós György grafikáit kapták.

Mindannyian gratulálunk kollégánknak a díj alkalmából!