Magasabb szintre lépett a Mozilla Firefox és a Jaws 2018 együttműködése

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány cikkében részletes információkat olvashatunk a Mozilla Firefox böngésző és a Jaws 2018 magasabb szintű támogatásáról és a két fejlesztő cég közötti stratégiai együttműködés szorosabbra fűzéséről.

Mint tudjuk, az internet böngészéséhez használható legelterjedtebb alkalmazásokat iskolánkban a tanulói gépeken is intenzíven használjuk az oktatás során. A Jaws és a böngészők együttműködése ezért különösen fontos diákjaink számára.

Ezeket a böngésző programokat rendszeresen frissítjük, és ez a folyamat havonta több alkalommal is megtörténik. A Mozilla Firefox esetében a 60-as verziószámmal Quantum fantázianéven jelentős változások következtek be, amelyek leginkább a biztonságos böngészést célozták. Éppen ezért fontos volt, hogy a Jaws 2018-at minél jobban hozzáigazítsák ezekhez a változásokhoz. A Firefox jelenleg a 62-es verziószámnál tart, és az együttműködésnek köszönhetően a tanulói számítógépeken várhatóan továbbra is zökkenőmentes lesz a Firefox és a Jaws 2018 használata.

Fusion 2018 – Új szoftver vált ingyenesen elérhetővé az ország licenc program keretében

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány cikke egy új, az ország licenc program keretében elérhető szoftvercsomagra, a Fusion 2018-ra hívta fel figyelmünket. A szoftvercsomagot az Alapítvány honosította és az idézett cikkben olvashatunk róla részleteket, illetve tölthetjük le a szoftver 32 és 64 bites demo változatait.

A Fusion 2018 egyszerre tartalmazza a Jaws 2018 és a ZoomText legfrissebb változatait, egy telepítőkészletben.
A szoftver tehát azoknak hasznos, akiknek mindkét szoftverre szükségük van, de eddig külön-külön szerezték be és telepítették számítógépükre.
A Fusion 2018-al immár egyszerre telepíthető e két alkalmazás.

További részleteket angolul a Freedom Scientific oldalán található cikkben olvashatunk.

Páni Róbert kollégánk Gordosné Szabó Anna-díjazott!

Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy
Páni Róbert testnevelő kollégánk
Gordosné Szabó Anna-díjazott lett.

Páni Róbert kollégánk Gordosné Szabó Anna-díjazott!
A díj átadásán készült kép

“A 2018/2019. tanév évnyitóján ismét átadásra került a Gordosné Szabó Anna-díj a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar gyakorlati képzésében kiváló gyakorlatvezetői munkát végző díjazottjai számára. A Kar 2015-ben alapította meg a díjat a gyógypedagógus, a neveléstudomány kandidátusa, tanszékvezető főiskolai tanár, a jogelőd Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola főigazgatója, a Gyógypedagógiai Szemle nagytekintélyű alapító főszerkesztője emlékének méltó megörökítésére.

A díj megalapításának célja, hogy elismerje a Kar a gyakorlati képzésében huzamosan és kiemelkedő módon résztvevő személyek munkáját. A díj jelenlegi és volt gyakorlatvezetőknek, a gyakorlati képzésben résztvevő személyeknek ítélhető oda, akik a leendő gyógypedagógusok gyakorlati képzését a tudomány és a kutatás legfrissebb elméleti eredményeinek felhasználásával reflektív és innovatív módon gazdagítják, gazdagították.
A kitüntetettek az adományozást igazoló oklevelet, valamint egy fogyatékossággal élők által készített, tervezett alkotást, Autistic Art selyemkendőt, illetve Orsós György grafikáit kapták.

Mindannyian gratulálunk kollégánknak a díj alkalmából!

Kezdődik az új tanév!

Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.

Szent-Györgyi Albert

Kedves Mindenki,
sajnos lassan vége a nyárnak, ezért szeretnénk mindenkit emlékeztetni az új tanév kezdetére!

A 2018-2019-es tanév szeptember 3-án, hétfőn kezdődik.
A tanévnyitó ünnepély 9 órakor a Nádor teremben lesz.
Az ünnepély után osztályfőnöki órák, tudnivalók megbeszélése.

Étkezés-igénylés a 2018/19-es tanévre – frissítve!

Ezen a linken elérhetők (Szülők/Aktuális információk oldal) a 2018/19-es tanévre vonatkozó étkezés-igényléssel kapcsolatos tájékoztatók és dokumentumok.

Augusztus 21-étől állok rendelkezésre a gazdasági irodában, akkor lehet majd személyesen leadni a kitöltött adatlapokat és a kedvezményre jogosító dokumentumokat (RGYV határozat, Szakértői vélemény).

Természetesen postai úton is visszaküldhetik az iskolába a kitöltött űrlapokat, segítségképp küldöm a tájékoztatót.

Kérem, hogy fokozottan figyeljenek a következőkre:

  • Csak egy kedvezményre jogosító ok jelölhető meg: akinek van Rendszeres Gyermekvédelmi Kedvezménye, az CSAK azt karikázza be – és mindenképp csatolja a Határozat másolatát!
  • Aláírás mindenhol legyen, ahol kérik!
  • Kérek szépen telefonszámot vagy e-mail címet megadni, hogy ha valami hiányosság van, kapcsolatba tudjunk kerülni!

Felhívom a figyelmet, hogy a csatolt étkeztetési dokumentáció hiányában nem áll módunkban a gyermekek számára étkeztetést biztosítani!
A kedvezményre való jogosultság igazolása nélkül a kedvezmény nem biztosítható!

Minden adatlapot kötelező eredetiben leadni, ezért e-mail útján nem küldhető be!

A tanév 2018 szeptember 03-án, hétfőn kezdődik.
Kollégista gyermekek részére leghamarabb szeptember 02-ára lehet étkezést rendelni.

Mellékelem még az Étkeztetési Szolgáltató Igazgatójának tájékoztató levelét, mely alapján nem rendelhető étkezés azon bejáró diákok számára, akiknek 2 hónapon túli étkezési díjtartozása van!
Tartozásokról tájékozódni augusztus 1-éig, majd augusztus 21-től, a tartozások készpénzes kiegyenlítésére augusztus 21-étől lesz lehetőség.

Bármilyen kérdés, kérés esetén állok rendelkezésükre!

Szávai-Nánási Eszter
üzemeltetési koordinátor

 

Ország licenc a látássérült emberekért

Informatika a Látássérültekért Alapítvány logo

Nagyszerű hír jelent meg az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján:

A hír szerint a Belügyminisztériummal közösen sikerült megfinanszírozni, ezzel ingyenessé tenni többek között a Jaws 2018 képernyőolvasó szoftver liszenszét. A részleteket a fenti linken olvashatjuk.

Iskolánk tanulói eddig is használták a Jaws képernyőolvasó alkalmazást mind az iskolai számítógépeken, mind saját számítógépeiken. Liszenszszel viszonylag kevéssel rendelkeztünk, így számunkra is nagy öröm ez a hír.
Ennek ismeretében iskolánk felvette a kapcsolatot az Alapítvánnyal, hogy iskolai számítógépeinken, illetve tanulóink saját számítógépein a liszenszek beszerzését megkönnyítsük.

A mi szempontunkból a leglényegesebb információ, hogy a Jaws 2018-as változatáról van szó, amely kizárólag Windows 10 alatt fut, természetesen a 32 és a 64 bites változatokon egyaránt.
A liszensz az aktiválástól számítva egy évig lesz érvényes, erre is figyelnie kell annak, aki az Alapítvány honlapján kívánja kezdeményezni saját liszensz beszerzését.