A Klebelsberg Központ közleménye

Budapest, 2019. június 24., hétfő – forrás: MTI OS.

Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálat logoja

Ügyfélkapun keresztül is intézhető lesz a beiratkozás a köznevelési intézményekben Az informatikai fejlesztés eredményeként a 2019/2020-as tanévben már elérhetővé válik az ügyfélkapun keresztül történő beiratkozás és hitelesítés is, ezért az ügyintézéshez a szülőnek – amennyiben ezt az ügyintézést választja – nem kell megjelennie az intézményben (iskolánkban azonban a személyes jelenlétet még igényli a beiratkozás – GF). Az új informatikai fejlesztés “A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása /KAFFEE/” segítségével már 18 különböző általános-, és középiskolai tanulmányi ügyet lehet elektronikusan intézni az állami fenntartású köznevelési intézményekben. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg, amelynek egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók voltak.

“A kiemelt projekt legnagyobb eredménye, hogy a 2019. április 11-én zajlott általános iskolai beiratkozás napján már választhatták a szülők az online ügyintézés lehetőségét, amelynek során az adatokat a KRÉTA rendszer felületén, vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthették” – tájékoztatott Hajnal Gabriella, a projekt megvalósítását végző Klebelsberg Központ elnöke.

A fejlesztés eredményességét igazolja, hogy ebben a tanévben már közel 6000 szülő indította el elektronikusan a beiratkozást, a folyamat végén pedig több mint 67.000 szülő kapta meg KAFFEE rendszerből generált határozatát a gyermek felvételéről.

Ehhez hasonló nagyságú elektronikus ügyintézési fejlesztés az oktatás területén még nem valósult meg. Ez egy újabb lépcsőfok a köznevelés digitális átalakításában. A KAFFEE program – a korábbi elektronikus folyamatok kiegészítéseként – biztosítja a szülők és a diákok számára is a magasabb, minőségibb szolgáltatási színvonal elérését a köznevelési intézményekben. Eddig a szülők és a pedagógusok az ún. “üzenőfüzet”-en, személyesen és e-maileken keresztül tartották egymással a kapcsolatot. Az új rendszernek köszönhetően most már elektronikusan is elintézhetők a különböző köznevelési eljárások, többek között a beiratkozás, átiratkozás, felmentések, igazolások, bizonyítványok pótlása.

Ezen kívül a jogszabályban meghatározott térítési díjakat is befizethetik már a szülők a KAFFEE rendszeren keresztül, amit a tankerületi központ azonnal könyvelni tud a bevezetett új gazdálkodási és HR rendszer révén.

Az új online lehetőség igazodik a Kormány elektronikus adminisztrációra vonatkozó célkitűzéseihez, és ezzel a köznevelési ügyintézés elektronikussá, országosan egységessé és szabályozottá vált a 21. század elvárásainak megfelelően.

A KAFFEE (KÖFOP 1.0.0 – VEKOP 15 – 2017 – 00054) konzorciumi formában a Magyar Kormány támogatásával, európai uniós forrásból jött létre.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.