Szarvasi kirándulás

2019 május 22-én a végzős 10szá osztállyal Szarvasra látogattunk. Az idő – a héten tapasztalt esős, hideg, szeles időjáráshoz képest – kegyes volt hozzánk, ahogy a képeken is látszik. Szarvas híres arborétumjáról, valamint a Mini Magyarország makettparkról, a Vízi Színházról, a Történelmi Emlékút és Országközép parkról, és természetesen a Körös folyóról. Mindezeket végiglátogatva még hajóztunk a Kákafoki Körös holtágon, kompoztunk is, és energiánkat a Halászcsárdában eltöltött ebéddel töltöttük fel.

Dinnyési kirándulás

Szakiskolai E9/a osztályunk 2019 május 8-án Dinnyésre látogatott, ahol megtekintettük a Várpark és Skanzent, illetve az épp ott tartott Kézműves Hétvége keretében megtartott népművészeti vásárt. Itt volt alkalmunk a szakiskolai kézműves tanulóink által készített műremeket kiállítani, amelyeket meg is lehetett vásárolni.

A Várpark Alekszi Zoltán magánkezdeményezéseként indult, aki az eredeti építőanyagokat felkutatva építette meg 38 hazai középkori várunk méretarányos, kicsinyített mását. A Várpark egyediségét és elismertségét jelzi, hogy felkerült a Guinness rekordok közé.

A Skanzen eredeti nagyságukban és funkcionalitással mutat be számos tájegységi épületet. Ebben az évben Árpád-kori témájú épületekkel bővült a park.

Az időjárás és a hangulat kegyes volt hozzánk. A tanulók számára nagy élmény volt az utazás és a tapasztaltak, látottak.

Végül, a képek megtekintése előtt, köszöntsük Rontó Norbert tanulónkat, aki elsőként tisztelte meg honlapunkat személyes élménybeszámolójával a dinnyési kirándulásról.
Olvassuk tehát el, számára mit jelentett ez a kirándulás!

Tovább ->

Digitális hét Iskolánkban

A Vakok Általános Iskolája is bekapcsolódott a témahétbe.
A tanulásban akadályozott tagozat ellátogatott az Enjoy Budapest Cafe-ba, ahol robotok szolgáltak ki és szórakoztattak minket a gyerekek és a felnőttek nagy örömére!
Az iskola másik felének felsősei speciális eszközbemutatón vettek részt az Informatika a Látássérültekért Alapítványnál. Itt a legújabb a súlyos fokban látássérültek számára fejlesztett IT eszközöket és mobil applikációkat ismerhettük meg, mint pl. JAWS karakterfelismerő, omniReader, Braille sor és még sok egyéb érdekességet.

Gáspár Nóra

Tovább ->

VAGYOK 2019

Tanulóink április 6-án ismét részt vettek a VAGYOK 2019 – Vakok és Gyengénlátók Országos Kulturális és Művészeti Találkozóján.
A Székesfehérvári Első Lions Club képzőművészeti kiállításon bemutatták, hogy mire képesek szövés, fonás és fazekas kategóriában.
Az alkotásokat szakavatott zsűri értékelte, minden résztvevő jutalomban részesült.

Kovácsné Dénes Tímea

Tovább ->

Hang Világnapja 2019

TIFLOGOPÉDIA

ÓRALÁTOGATÁSI, HOSPITÁLÁSI LEHETŐSÉG

Szülők és szakemberek számára is!

Időpont: 2019 április 08., hétfő, 08h-14h
Helyszín: Vakok Általános Iskolája
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39.

Időpont: 2019 április 09., kedd, 07:30h-10:30h
Helyszín: Vakok Óvodája – Módszertani Központ
1146 Budapest , Ajtósi Dürer sor 39.

Regisztráció: tiflogopedia@gmail.com

Pénz7 projekthét

Pénz7 projekthét a TANAK-on

2019 február 25-től március 1-ig Pénz7 projekthét volt a Vakok Általános Iskolájának tanulásban akadályozott tagozatán.
A pénz téma az órarendi órákon túl egész héten jelen volt. Kollégáimmal együtt a gyerekek állapotának megfelelő programsorozatot találtatunk ki.

A hét egészén ezüst babokért „dolgozhattak”, melyeket mindenki saját „pénztárcájában” gyűjtögetett. Olyan „munkákat” találtunk ki, amelyekkel napi szinten nem találkoznak, és ténylegesen dolgozniuk kell, így pl.: zoknipárosítás, takarítás, pakolás, szivacstépés, postázás, viráglocsolás stb. Az összegyűjtött pénzt a helyi büfénkben költhették el, illetve a hét végi értékelésnél beválthatták programélményekre (kutyaiskola, mozizás). Nagy számolás, gyűjtés, fejtörés, kölcsönadás közepette folyt az egész hét, melyet nagyon élveztek gyerekeink és mi is!

Gáspár Nóra
Vakok Általános Iskolája gyógypedagógus

Az eseményről készült néhány kép alább, illetve a Google Fotók tárban tekinthető meg.

Fergeteges farsang az oviban

Óvodai farsang a Rutkai Bori Banda közreműködésével

A mulatság és vigasság idejét méltó módon ünnepeltük az óvodában – a Rutkay Bori Banda színvonalas és vidám műsorral kedveskedett a gyerekeknek és felnőtteknek.
A változatos hangszerek – amiket később ki is lehetett próbálni – mellett bábok és felvehető jelmezek tarkították az előadást. A farsangi hangulatot a gyerekek képzeletvilágához közel álló dalok alapozták meg.
A lelkes közönség soraiban pedig ötletesebbnél ötletesebb jelmezek sorakoztak. Voltak mesebeli lények: sellőlány, nyomozó kutya és királylány, valamint valóságos élőlények is: tigris, cica, mackócsalád és méhecske.
Nagyon várjuk a jövő évi farsangot és a koncertet!